Кюстендил. Заради ниските добиви от мед пчеларите са вложили допълнителни

...
Кюстендил. Заради ниските добиви от мед пчеларите са вложили допълнителни
Коментари Харесай

Кюстендил: Заради ниските добиви от мед пчеларите са вложили допълнителни средства при зазимяването на пчелните семейства

Кюстендил. Заради ниските добиви от мед пчеларите са вложили спомагателни средства при зазимяването на пчелните фамилии. Това сподели пред Радио „ Фокус ” – Кюстендил Тихомир Стоицов, ръководител на браншовия съюз „ Пчела ” – Кюстендил. По думите му интервалът за зазимяване към този момент е завършил. „ Подготовката завърши. През този интервал пчелните фамилии трябваше да се прегледат, да се стеснят и да се обезпечи нужното количество храна за зимата. Годината беше доста тежка за нашия район, сътрудниците употребиха захарен сироп и кристална захар ”, сподели Тихомир Стоицов. По думите му някои от пчеларите са оставили своите пчелни фамилии с незадоволителни количества храна, заради което би трябвало да се премине към хранене с питки, с цел да може пчелните фамилии да бъдат избавени от гладна гибел. „ По-добре пчелните фамилии да оцелеят изтощени и слаби, в сравнение с да умрат здрави ”, сподели Тихомир Стоицов.
По думите му пчеларите ще бъдат подкрепени по размер „ de minimis ” – това е лъч на вяра за сектора. „ От Държавен фонд „ Земеделие ” е взето решение пчеларите да бъдат подкрепени, а за задачата се отпускат 2.4 млн. лв.. Приемът ще стартира от 20 ноември и ще продължи до 1 декември. Все още нямам информация за изискуемите документи, само че най-малко е несъмнено, че мярката ще бъде отворена ”, сподели Тихомир Стоицов. По думите му сумата не е задоволителна, само че това е един жест към пчеларите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР