Кюстендил. При голям интерес премина военноисторическата възстановка Операция Деве Баир

...
Кюстендил. При голям интерес премина военноисторическата възстановка Операция Деве Баир
Коментари Харесай

Кюстендил: При голям интерес премина военноисторическата възстановка „Операция Деве Баир – 8-14.IX.1944 г.“

Кюстендил. При огромен интерес мина военноисторическата възстановка „ Операция Деве Баир – 8-14.IX.1944 година “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . Тя се състоя в региона на пограничното село Гюешево, където преди 74 години са се провели героичните боеве на 9-ти пехотен Пловдивски полк, съумял да предотврати нахлуването на немските войски през държавната граница към град Кюстендил. Стотици хора следиха протичащото се, проведено от Община Кюстендил, взаимно с Министерство на защитата, Националната гвардейска част и Клуб за военно-исторически реконструкции „ Братя по оръжие “. Военният ешалон дойде на железопътната гара в Гюешево, а вагоните бяха теглени от парен локомотив от 1935 година. Бойни коли, камиони, артилерия, мотоциклети и колела в достоверният им тип допълваха колоната. В самата възстановка взеха присъединяване 100 доброволци.
„ 9-ти пехотен Пловдивски полк се разполага в региона на Кюстендил и прикрива границата при Гюешево в местността Деве хълм. Това е довоенната граница, до която българската войска се изтегля от новоприсъединените земи от началото на месец септември 1944 година. На командира на полка, полковник Бончев, е заповядано да заеме позиция за бойни дейности и да отрази възможна немска офанзива, която се случва в интервала 11 – 14 септември. Тогава немците са изтласкани от една опция да проникне в суверенните лимити на Царство България, да доближат Кюстендил, а за какво не и в други направления ”, сподели историкът от Регионален исторически музей – Кюстендил доцент доктор Ангел Джонев.
„ Това е едно забравено събитие, което през днешния ден се възкресява. Има достоверни униформи, бойни машини. Тази славна борба от една страна я посвещаваме на живите ветерани, а въпреки това я посвещаваме на всички починали герои от 9-ти пехотен Пловдивски полк, които с цената на своя живот стопираха нахлуването на войските на Секретен сътрудник и на Вермахта ”, съобщи Иво Антонов, шеф на Дирекция „ Социална политика ” в Министерството на защитата.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР