Кюрдските власти категорично отхвърлиха искането на Багдад да прехвърлят контрола

...
Кюрдските власти категорично отхвърлиха искането на Багдад да прехвърлят контрола
Коментари Харесай

Иракски Кюрдистан отказа да даде летищата на федералните власти

Кюрдските управляващи изрично отхвърлиха настояването на Багдад да трансферират контрола над всички гранични пунктове и летища в Ирбил и Сюлеймания, оповестява Sky News Arabia.

Резолюция на държавното управление на Ирак за прекачване на летищата и заледяване на въздушния трафик не е законно , разяснява министъра на превоза и известията в държавното управление на кюрдската автономност Мавлюд Буамарада.

 Ирак даде 3-дневен ултиматум на Кюрдистан да съобщи летищата си
Ирак даде 3-дневен ултиматум на Кюрдистан да съобщи летищата си

Заплашват ги с интернационално въздушно ембарго

Според телевизионния канал Al Hadath, кюрдското управлението отхвърля заканите на Багдад " за блокиране на всички средства за връзка " с кюрдските територии.

В понеделник в Иракския Кюрдистан се организира референдум за независимостта на автономията. Над 90% гласоподаваха позитивно.

 Ердоган упрекна водача на Иракски Кюрдистан в
Ердоган упрекна водача на Иракски Кюрдистан в " изменничество "

Заплаши да прекъсне тръбопровода от богатия на нефт регион

Иракски Кюрдистан е неофициалното име на кюрдската самостоятелна област, която е със статут на необятна автономност в границите на Ирак, законно залегнала в Конституцията. Районът е заселен на етнически кюрди в провинциите Дохук, Сюлеймания и Ирбил в северната и североизточната част на Ирак.

Срещу референдума се изправи държавно управление на Ирак, считайки го за противоконституционен. Анкара и Техеран поддържат единството на арабската страна.

 Русия поддържа териториалната целокупност на Ирак
Русия поддържа териториалната целокупност на Ирак

Зове за политически разговор сред Кюрдистан и Ирак

Вашингтон и няколко европейски страни смятат референдума за несъответствуващ на този стадий, защото подкопавал напъните за битка с тероризма и сигурността в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР