Кюрдските милиции пешмерги получиха нова отсрочка от 24 часа да

...
Кюрдските милиции пешмерги получиха нова отсрочка от 24 часа да
Коментари Харесай

Кюрдските сили получиха нова отсрочка от 24 часа да напуснат Киркук

Кюрдските милиции пешмерги получиха нова пролонгация от 24 часа да изоставен позициите си в Киркук, а през това време бе проведена среща сред президентите на Ирак и Иракски Кюрдистан Фуад Масум и Масуд Барзани, съобщи Франс прес.

По-рано кюрдските управляващи потвърдиха, че са получили ултиматум от иракските сили да се изтеглят от позициите, които заеха през 2014 година по време на хаоса, дължащ се на светкавичния прогрес на джихадистите. Срокът му изтече през нощта, само че рано сутринта нямаше данни за произшествия.

" Президентът Фуад Масум, президентът Масуд Барзани и високопоставени представители на партията " Патриотичен съюз на Кюрдистан " се срещат " тази заран, заяви кюрдски представител, поискал анонимност. Той добави, че пешмергите са получили нова пролонгация от 24 часа.

Срещата протича в провинция Сулеймания, ситуирана на изток от богатия петролен район Киркук. Тя е бастион на партията " Патриотичен съюз на Кюрдистан ", към която принадлежи иракският президент, който също е кюрд. Партията е противник на Демократичната партия на Кюрдистан, към която принадлежи Барзани.

Багдад и Ербил вършат нов опит за отбягване на спора, отбелязва Агенция Франс Прес. От 25 септември насам, когато кюрдите проведоха референдум за самостоятелност, сред тях има открита рецесия. Допитването беше проведено освен в самостоятелната кюрдска област, а и в оспорвани региони в провинция Киркук.

Вашингтон съобщи, че желае да помогне за успокояването на напрежението. Конфликтът сред централните иракски управляващи и Иракски Кюрдистан провокира опасения от принуждение, напомня Агенция Франс Прес. Кюрдски военни и политици обявиха нееднократно, че ще се пазят без значение от цената, а Багдад счита, че неговите войски са длъжни да си върнат военните позиции и контрола над инфраструктурата в района, изключително свързаната с добива на нефт.

Междувременно иранското външно министерство опроверга известията, че Иран е затворил сухопътната си граница с Иракски Кюрдистан поради референдума за самостоятелност на този район предишния месец.

" Както съобщихме по-рано, блокирахме въздушното си пространство към кюрдския район по молба на централното държавно управление на Ирак. Иран не е затварял погранични пунктове с Ирак. Положението остава същото, няма промени ", съобщи за иранската студентска организация ИСНА представителят на външното министерство на Иран Бахрам Гасеми.

Миналия месец Иран приключи полетите до и от кюрдските райони в Северен Ирак поради референдума за самостоятелност и организира военни маневри на границата с Иракски Кюрдистан.

По-рано през днешния ден управляващите на Иракски Кюрдистан обявиха, че Иран тази заран е затворил едностранно всичките си контролно-пропускателни пунктове по границата с този северен иракски район.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР