Кюрдските части са били изтласкани от 11 населени места близо

Кюрдските части са били изтласкани от 11 населени места близо ...

Операцията на Турция в Сирия се разгръща - вече има по-сериозни реакции.

Кюрдските части са били изтласкани от 11 населени места близо до град Тал Абяд и град Рас ал Айн от началото на операцията на Турция в Северна Сирия, съобщиха турски медии, цитирани от БГНЕС.
Анадолската агенция съобщи, че селата Ал-Ябиша и Тал Фандар са първите, които в четвъртък са били прочистени от кюрдските милиции. Селата Мушерифа, Дадат, Бир Ашик и Хамидия, намиращи се в близост до Тал Абяд, и селището Кишто край Рас ал Айн са били впоследствие "освободени".
Съобщава се и, че турската армия е продължила с прочистването на село Кишто, разположено на запад от Рас ал Айн, и селищата Барзан, Ал Джадеда и Гиса. Освен това части от подкрепяната от Турция Сирийска национална армия са разбили веригата за доставки на кюрдските сили в окръг Дирбасие в провинция Хасака.
Турция заяви, че операцията "Извор на мир", която започна в сряда, е насочена към освобождаване на границата между Турция и Сирия от членовете на терористичната група ИДИЛ и кюрдските отряди за самозащита, които Анкара смята за терористи. Турското министерство на отбраната заяви по-рано, че са неутрализирани 228 "терористи от ПКК" и са нанесени удари срещу 181 цели в хода на операцията "Извор на мира".
Реакции
Междувременно група от близо 30 републиканци в Конгреса на САЩ подготвят санкции срещу Турция във връзка с военната операция на Анкара в Сирия, както и заради сътрудничеството ѝ с Москва, заяви в прессъобщение вносителят на законопроекта Лиз Чейни.
"Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговият режим трябва да бъдат изправени пред сериозни последици за безмилостното нападение срещу нашите кюрдски съюзници в Северна Сирия, които загубиха хиляди хора в битката срещу ИДИЛ и ни помогнаха да защитим нашата страна", заяви Чейни, дъщеря на бившя вицепрезидент на САЩ Дик Чейни.
"Санкциите не са само отговор на насилствените атаки на режима на Ердоган в Северна Сирия. Конгресът отдавна е обезпокоен, че режимът си сътрудничи с противници на САЩ, като Русия. Ако Турция иска да бъде третирана като съюзник, то трябва да се държи съответно. Те трябва да бъдат санкционирани за нападението срещу нашите кюрдски съюзници", каза още Чейни.
По-рано сенаторите-републиканци Линдзи Греъм и Крис Ван Холен предложиха законопроект за въвеждане на санкции срещу Турция, който включва ограничения срещу турския президент и членове на кабинета му, санкции срещу турския енергиен сектор. Предлага се забрана на американското военно сътрудничество с Анкара и налагане на санкции срещу придобиването от Турция на руските системи за противоракетна отбрана С-400.
Същевременно Норвегия обяви спирането на износа на оръжие за Анкара след началото на турската военна операция в североизточна Сирия.
"Тъй като ситуацията е сложна и бързо се променя, външното министерство няма да обработва нови заявления за лицензии за износ на отбранителни материали за Турция до следващо решение. Ще проучим всички вече валидни лицензи", заяви норвежкият външен министър.
Финландия, която не е член на НАТО, за разлика от Норвегия, също обяви вчера прекратяването на износа на оръжия за Турция или друга страна, участваща във войната. А Швеция ще внесе предложение в Европейския парламент и в Европейския съвет за оръжейно ембарго срещу Турция от страна на ЕС.
Спешната среща на Съвета за сигурност на ООН обаче завърши без обща позиция - очаквано, след като Русия се обяви против позицията на европейските държави за по-решителни действия.
Вербални сблъсъци

Анкара няма да промени политиката си заради заплахата от президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от РИА Новости. По-рано Тръмп заплаши "да разруши турската икономика", ако Анкара "премине границите". Президентът на САЩ също обеща "силен удар", ако "Турция не играе по правилата".
По думите на Чавушоглу, ако Анкара се страхува от каквито и да било заплахи, то нямаше да започне операцията в Сирия. Първият дипломат на Турция заяви, че турската армия е била принудена да започне операция "Извор на мира" заради доставката на американско оръжие на сирийските кюрдски сили за самоотбрана.
"САЩ първо казаха: изчакайте, ние ще изтеглим нашите военни. Изчакахме, те не се оттеглиха. Тогава се договорихме за съвместен патрул, който се оказа козметичен. В същото време те продължиха да доставят оръжие на сирийските кюрдски сили за самоотбрана. Ние дълго време търпяхме това и накрая търпението ни свърши", каза дипломатът.
Той подчерта, че САЩ не могат и да забранят на турската авиация да участва в операцията. "Съединените щати казват, че без разрешението на координационния център в Катар нито един самолет няма да излети. Но ние се борим с тероризма. И има решения на ООН за борба с тероризма. Тук е територията на Сирия. САЩ нямат право да командват в сирийското въздушно пространство и да решават кой да лети и кой не", обясни Чавушоглу.
Външният министър подчерта, че Турция е уведомила всички за началото на операцията, не защото има нужда от разрешение. Според него това е станало поради членство в коалиции и за предотвратяване на сблъсъци.
Турската офанзива срещу сирийските кюрдски сили не е преминала „червената линия“, обявена от президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви високопоставен представител на администрацията, цитиран от АФП.
На въпрос какво действие ще премине границата на предупреждението на президента, служителят заяви, че това би било "етническо прочистване, безразборен артилерийски обстрел и стрелба по цивилното население". "Това наблюдаваме в момента. Не сме забелязали значителни примери на това засега, но е твърде рано", заяви представителят на администрацията, пожелал анонимност.

Източник: actualno.com