Квартали и села около София, които са определени като замърсители

...
Квартали и села около София, които са определени като замърсители
Коментари Харесай

Квартали-замърсители на въздуха на София през зимата са включени в европрограма "Лайф"

Квартали и села към София, които са избрани като замърсители на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), са включени в стратегия за безвъзмездна промяна на старите печки с отоплителни уреди на пелети или газ.

Програмата " Лайф " е финансирана от Европейска комисия и е с потенциал близо 5000 семейства. Предстои да бъдат определени първите 140 от тях, които ще се включат в пилотната фаза на програмата на 20 януари 2020 година След това в акцията ще бъдат приобщени още 4785 семейства от обитаемоте места към София, заяви зам.-кметът на София по околната среда Йоана Христова.

Избраните квартали и села, които ще са обект на стратегия " Лайф " са Филиповци, Волуяк, Мрамор, Требич, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Бусманци, Абдовица, Димитър Миленков, Казичене и Кривина.

Новите отоплителни уреди са пелетни камини, пелетни котли с водни ризи, газови котли, газови конвектори и стоманени панелни радиатори, посочи зам.-кметът Христова.

Очакваният резултат след подмяната на старите печки на близо 5000 семейства е ФПЧ във въздуха на София да се понижат със 74 тона годишно, разгласи тя.

Паралелно работи още една европрограма за замяна на старите печки на дърва и въглища. Тя е с потенциал 15 хиляди семейства. " Тя е по оперативна стратегия " Околна среда " ", съобщи Нина Макарова, началник на дирекция " Околна среда " на Столичната община.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР