Квантовото криптиране се счита на теория за непробиваемо(снимка: CC0 Public

...
Квантовото криптиране се счита на теория за непробиваемо(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Китай пусна най-дългата мрежа с квантово криптиране


Квантовото криптиране се смята на доктрина за непробиваемо
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-дългата и най-голяма мрежа с квантово криптиране бе пусната в Китай. Повече от 700 оптични кабела и две сателитни информационни станции обезпечават квантово систематизиране на ключове на разстояние над 4600 километра за повече от 150 организации.
още по тематиката
Потребителите на тази мрежа са основни предприятия на общинските електрически мрежи, държавни и частни банки, както и уеб сайтове за електронно ръководство. Китайските учени в детайли описаха достиженията си в публикация, оповестена в.

Мрежата е построена от експерти от Националната лаборатория за проучване на актуалната физика и свръхмалки физически феномени в Хъфей, взаимно с Центъра за върхови достижения в квантова физика и информатика на Китайската академия на науките. И двете институции са свързани с Китайския университет за просвета и технологии.

са съумели да основат невиждано огромна и дълга мрежа с квантово криптиране. Основната цел на тяхната разработка е била да показват опцията за потребление на квантово систематизиране на ключове (QKD) в огромни планове. И явно са съумели. Повече от 150 клиента са свързани на разстояние от над 4600 километра – с наземни оптични линии или посредством спътник.

Не е известно какъв брой интензивно се употребява мрежата. Статията натъртва на работата на обособените сегменти и на обстоятелството, че е открита връзка сред всички възли. По-специално, при разпространяването на ключове посредством спътник е реализирана междинна скорост от към 48 килобита в секунда. Това е 40 пъти повече от досегашните резултати. Освен това учените означават, че не е належащо да се употребява спътник на ниска орбита (500 километра).

Схема и съществени възли на най-дългата мрежа с квантово криптиране
(източник: Chen, YA., Zhang, Q., Chen, TY / Nature)

Твърди се, че броят на грешките и междинната скорост на генериране на ключове ще бъдат сравними и при квантова информационна линия, построена посредством геостационарен сателит. Този метод ще разреши продан на криптирани данни без вземане предвид с графика на полетите на спътниците над наземните станции. Прави усещане, че китайските експерти са употребявали най-стария QKD протокол – BB84. Той подсигурява тайната на ключа на разстояние до 50 километра, само че учените са приложили редица трикове, с цел да усилят това разстояние десетократно.

На доктрина е невероятно да бъде нарушено. На процедура съществуват редица способи за прихващане на генерираните ключове, заради несъвършенството на съществуващата техника. Тези дефекти обаче могат да бъдат отстранени в бъдеще и даже на настоящето равнище хакването на мрежа с квантово криптиране е доста трудоемко начинание. Най-малкото изисква съвършена интеграция в оптичната връзка. Структури, като построената от китайските експерти, се употребяват единствено за генериране на ключове. Пакетите, кодирани с тях, могат безвредно да се предават през естествени опорни мрежи.

Различни QKD способи употребяват квантови положения на обикновени частици, с цел да генерират скришен ключ – като предписание фотони, и мерят тяхната поляризация. Алгоритмите за квантово систематизиране на ключове са проектирани по подобен метод, че по броя на грешките, които пораждат по време на предаването на данни, може да се разбере дали някой прихваща информация в средата. Ако има по-малко от избран брой неточности, предаването остава секретно. Когато този предел е надвишен, ключът би трябвало да бъде основан още веднъж.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР