Квантовите компютри все още са само експериментални, но изглеждат по-близо

...
Квантовите компютри все още са само експериментални, но изглеждат по-близо
Коментари Харесай

Apple защити iMessage от квантови атаки

Квантовите компютри към момента са единствено пробни, само че наподобяват по-близо до действителността от по всяко време било. Те ще предложат доста по-голяма изчислителна мощност, която на доктрина ще може да се оправя със сегашните системи за сигурност и криптиране за минути и даже секунди.

Именно по тази причина доста компании стартират да построяват отбрани от така наречен квантови офанзиви, с цел да могат да са изцяло подготвени, когато този вид компютри станат действителност. Това е верен ход, защото тогава всичко ще стартира да се развива още по-бързо и времето за реакция ще е доста малко.

Затова Apple разгласи, че към този момент е съумяла да създаде нужните отбрани за чат приложението iMessage и то да бъде защитено от офанзиви посредством квантови компютри. Технологията е подготвена и ще бъде въведена още със идната актуализация на операционните системи на компанията, оповестява The Verge.

Въпросните ъпдейти се чакат до дни. В тях с изключение на всичко останало ще бъде прибавен и протоколът PQ3, който Apple е създала. Компанията споделя, че той е първият, който доближава Ниво 3 на отбрана и превъзхожда всички останали сходни протоколи, които се употребяват от другите чат приложения.

Apple твърди, че посредством PQ3, iMessage става по-сигурна платформа даже и от Signal. Компанията споделя, че не просто е сменила остарял логаритъм с нов, а напълно е преработила криптографския протокол.

Apple споделя и част от техническите детайлности за PQ3, които са самобитна квантова механика. Извън комплицираните процеси, компанията е съчетала и някои по-семпли, само че хитри практики. Например към известията преднамерено ще се прибавя " обшивка ", т.е. спомагателни случайни данни, които ще " надуват " размера му при криптиране. Потребителите няма да виждат това, само че то ще затрудни декриптирането, защото за машините няма да е ясно кое е част от същинското известие и какъв е неговият действителен размер.

Компанията споделя, че PQ3 е потвърден както посредством проби, по този начин и математически. Водещи математици и специалисти са ревизирали модела на PQ3 посредством разнообразни похвати и са се уверили, че протоколът извършва функционалностите си сполучливо. Apple добавя, че е значимо отбраните да бъдат въведени още в този момент, защото има и процедура от хакерите в този момент да събират всевъзможни данни, в това число криптирани и просто да ги съхраняват до момента в който имат способи и запаси, с цел да ги декриптират.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР