Квалификациите в турнири на ниво ITF рядко привличат вниманието на

...
Квалификациите в турнири на ниво ITF рядко привличат вниманието на
Коментари Харесай

Евтимова ще играе срещу 75-годишна на ITF турнира в Орландо


Квалификациите в шампионати на равнище ITF рядко притеглят вниманието на редовите тенис почитатели. Турнирът с награден фонд 25 хиляди $ в Орландо, Флорида ще промени това. В понеделник вечер там всички погледи ще бъдат вперени в мача от първи кръг на пресявките с присъединяване на Диа Евтимова. Причината обаче няма да бъде българката, а нейната съперничка – 75-годишната Гейл Фалкенбърг. Да, прочетохте вярно. Американката е на 75 години и в действителност на тази възраст ще излезе в професионален мач против някогашната №145 в света.

В американските тенис среди Фалкенбърг е същинска легенда поради нестихващото ѝ предпочитание да играе обичания спорт.

Историята ѝ несъмнено заслужава внимание. Най-възрастната професионална тенисистка дебютира на 38-годишна възраст през 1986-а година. Преди това играе тенис в колежа, само че след завършването взема решение да се занимава със основаването на документални филми.

Професионалната ѝ кариера в WTA тура продължава до 1990-а с постигане до №360 в света и присъединяване в квалификациите на Australian Open през 1988-а, където даже реализира победа.

И до момента в който присъединяване в най-високата категория шампионати към този момент не е в обсега ѝ, тя продължава с регулярно присъединяване на по-скромните ITF съревнования.

Загубите явно не я обезверяват. Общо професионалните шампионати, в които е взела участие са 40, а успехите – единствено 7. Обикновено загубите са с резултат 0-6, 0-6. Такъв е и резултатът в мача ѝ от квалификациите на шампионат в Рок Хил против Наоми Осака през 2013-а. Тогава е на 66 години.

Последната победа идва през 2016-а, когато е на 69 години – 6-0, 6-1 над Розалин Смол на шампионат в Алабама. В идващия кръг губи от Тейлър Таунзънд като взима единствено 12 точки.

Фалкенбърг не бе играла три години преди през предишния сезон да се завърне в игра с две участия, в които не съумя да завоюва нито един гейм. Мачът с Евтимова ще бъде неин дебют за 2022-а и първи мач като 75-годишна.

Тя в никакъв случай не е играла при ветераните и наподобява няма желание да го прави. „ По-възрастните хора споделят, че аз съм тяхното ентусиазъм. Именно това е повода да не преставам да се състезавам “, сподели през предходната година Фалкенбърг, която се изявява и като треньор.

Колкото до Евтимова, за нея това ще е четвърти шампионат през сезона и в него тя ще опита да реализира втората си победа. В квалификациите в Орландо има още две българки – близначките Елеонор и Виржини Чакърови.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР