Кузбас в Сибир, наричан черното сърце на Русия, е един

...
Кузбас в Сибир, наричан черното сърце на Русия, е един
Коментари Харесай

Защо в Сибир вали черен сняг


Кузбас в Сибир, именуван черното сърце на Русия, е един от най-замърсените райони в страната. През зимата това се усеща най-ясно - вали черен сняг. Ето какво видя нашият кореспондент Юрий Решето в град Кисельовск.

В град Кисельовск

Докато разчиства пред дома си, автомеханикът Виталий Шестаков се натъква на нещо, което наподобява на мраморни плочи. Но това не е мрамор, а сняг. Черен. Заедно със снега, навалял през последните дни, е паднал и въглищен прахуляк, който е оцветил къщата и двора на Виталий в черно-сиво-бяло.

Виталий Шестаков: " Вече не устояваме "

Виталий Шастаков живее в Кисельовск в южната част на Сибир. Замърсяването на въздуха тук е трагично - Кисельовск е един от най-мръсните градове в Русия. Намира се в Кузбас - въглищния басейн, именуван черното сърце на Русия.

" Тук не може да се диша "

Вече близо 100 години край града се добиват милиони тонове каменни въглища - най-много за металургията. Въглищата са главният занаят за локалните хора - и в същото време техният максимален проблем. Почти половината от промишлените боклуци на Русия се дължат на този район.
Редакцията предлага
Кисельовск с неговите 86 000 поданици е измежду най-засегнатите градове. Големите количества боклуци от производството на каменни въглища съдържат елементарно запалими, отровни и радиоактивни субстанции. Когато няма вятър, смогът е толкоз гъст, че съвсем не може да се диша, оплакват се локалните поданици.

Според огромно проучване на неправителствената организация „ Екозащита “, в региона умират двойно повече хора от болести на дихателните пътища, в сравнение с в Русия като цяло. „ Това е евентуално първият разбор в живота ми, който поражда същински боязън поради шокиращите данни от публични източници. Дори единствено информациите от формалните източници демонстрират какъв брой пагубна е обстановката “, споделя пред Дъждовни води Владимир Сливяк, съпредседател на „ Екозащита “ и един от създателите на проучването.

От същото проучване излиза наяве, че жителите на района страдат с 26% по-често от инфектиране на белите дробове и с 40% по-често от астма и други алергични болести.

" Не желаеме децата ни да се разболеят от рак "

Виталий Шестаков и съседите му към този момент не устоят в Кисельовск. Преди година и половина те документираха черния сняг на видео и желаеха леговище в Канада. Във видеото една жена споделя: „ Не желаеме децата ни да се разболеят от рак, приченен от нечистата околна среда “.

В Кисельовск

Виталий Шестаков си спомня какъв брой е бил впечатлен от следния факт: " Канадският министър-председател, който е доста надалеч, реагира на видеото по-бързо от нашите лични управляващи. Нашите управници в началото пренебрегнаха казуса. А по-късно се появи губернаторът и ни назова предатели на родината “.

В отговор на наше питане от кабинета на губернатора на Кузбас Сергей Цивильов обявиха, че управляващите правели всичко допустимо, с цел да лимитират оптимално вредите от замърсяването на околната среда. Така да вземем за пример от 1998 насам над 2500 застрашени фамилии са били преселени. През тази и идващите две години към тях ще се прибавят още над 400 фамилии. За задачата в държавния бюджет са планувани 821 милиона рубли (към 9 милиона евро). Освен това били инсталирани съвременни филтриращи системи, които да улавят въглищния прахуляк. А съветското държавно управление било стартирало стратегия, наречена „ Чисти въглища - зелен Кузбас “.

Наталия Зубкова

Жителите на Кисельовск обаче не усещат никаква смяна, споделя журналистката Наталия Зубкова, която от години подлага на критика бездействието на управляващите. Именно тя е записала видеопосланието, отправено към канадските управляващи. То се разчува из цяла Русия, а Зубкова попада в полезрението на полицията. „ Разбира се, че ме е боязън. Но в тази обстановка се опасявам освен за моята сигурност и за сигурността на фамилията ми - опасявам се и от неизлечимата болест, която може един ден да ме порази поради неприятния въздух. От това се опасявам даже повече, в сравнение с от полицията и от управляващите. “

Черен ден

И Виталий Шестаков не има вяра на думите на губернатора. Подобно на мнозина други и той желае да напусне Кисельовск. Но това не е толкоз елементарно. „ Ще би трябвало да продам къщата си, а това е невероятно. Апартамент все някак ще успееш да продадеш, само че не и цяла къща. Правя опити от години и за цялото това време се обадиха единствено двама души. “

Същевременно управляващите в Кузбас оповестиха, че даже считат да усилят добива на каменни въглища - с цел да компенсират спадащите цени на международния пазар. Черен ден за Виталий Шестаков и неговите съседи.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Екокатастрофа в Сибир: море от дизел край Норилск
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР