Кувейт планира да увеличи износа на дизелово гориво за Европа

...
Кувейт планира да увеличи износа на дизелово гориво за Европа
Коментари Харесай

Държава от ОПЕК планира да увеличи 5 пъти износа си на дизел за Европа, за да компенсира спрените руски доставки

Кувейт възнамерява да усили износа на дизелово гориво за Европа впечатляващите 5 пъти през тази година по отношение на миналата, което ще помогне на континента да компенсира намаляването на доставките от Русия, оповестява Bloomberg, базирайки се на собствен източник. Кувейт членува в организацията на страните експортьорки за нефт и без значение от дребната си територия, има 6-тите по мярка в света ресурси от нефт.

" Страната от Близкия изток (Кувейт)смята да усили доставките си на дизелово гориво за Европа през 2023 година до 2,5 милиона тона, или към 50 000 барела дневно. Тя също по този начин желае да удвои продажбите си на авиационно гориво за Европа до съвсем 5 милиона тона ", написа организацията.

Bloomberg прибавя, че съгласно източника, проектите на Кувейтската национална петролна компания Kuwait Petroleum Corporation (KPC) за доставки на авиационно гориво (керосин) изключват всевъзможни продажби на спот пазара, което от своя страна значи, че общият размер на доставките от него за Европа може да надмине 5 милиона тона.
 Възможно е ОПЕК+ да
Възможно е ОПЕК+ да " нулира " резултата от " тавана " на цените на съветския нефт

Ограничението в действителност е ориентирано към търговията на Русия с трети страни

Също по този начин, по думите на осведомени източници, първата от трите елементи на рафинерията Al Zour към този момент преработва повече от 205 000 барела нефт дневно. Втората част на рафинерията би трябвало да бъде пусната доникъде на февруари, а третата - до април.

Така общият потенциал на Кувейт за нефтопреработка ще се усили до към 1,5 милиона барела дневно, откакто нефтопреработвателният заводът Al Zour бъде пуснат в употреба напълно.

Цените на дизеловото гориво може да скочат до 200 $ за барел през това тримесечие, заради наложената възбрана от западните страни на вноса на нефт от Русия, а от 5 февруари и на нефтопродукти - което може да провокира техният световен дефицит, по данни на Bank of America, представени от организацията.

А по оценки на анализатори от JPMorgan Chase & Co., в края на предходната година Европейски Съюз е купувал съвсем 1,3 милиона барела петролни артикули дневно от Русия. Около половината от този размер е бил дизелово гориво.
 Китай изкупува петрола, нужен на Европа?
Китай изкупува петрола, нужен на Европа?

Това става след влизане в действие на ембаргото на вноса на съветски петрол
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР