Куршум джамия остава собственост на Община Карлово. Това потвърди Върховният

...
Куршум джамия остава собственост на Община Карлово. Това потвърди Върховният
Коментари Харесай

Куршум джамия остава собственост на Община Карлово, постанови окончателно ВКС

" Куршум джамия " остава благосъстоятелност на Община Карлово. Това удостовери Върховният касационен съд, като не позволи до касационно обжалване и, с което е отменeно напълно решение на Окръжен съд – Пловдив от 03.10.2013 година, с което Община Карлово е наказана да съобщи на Мюсюлманско вероизповедание като на притежател владението на „ Куршум джамия “ в гр. Карлово, дружно с терена, върху който тя е издигната.

Върховните съдии не са установили при инспекцията си нарушаване на закона или очевидна недоказаност, които да са довели до постановяване на погрешен правосъден акт.

Определението на Върховен касационен съд не предстои на обжалване.

През декември 2022 година съдиите от Апелативен съд - Пловдив одобряват, че до 9.09.1944 година парцелът е бил благосъстоятелност на Карловската мюсюлманска вероизповедна община, приемник на която е Мюсюлманско вероизповедание. След това, без правно съображение, парцелът е лишен от страната и е придобил статут на обществена общинска благосъстоятелност, който е спънка за реституирането му на Мюсюлманско вероизповедание.

По проекта от 1998 година теренът е предназначен за зеленина, което благоустройствено мероприятие е осъществено посредством оформянето на зелени площи с алеи и пейки за отдих. Находящата се в него „ Куршум джамия “, с оглед характера й на паметна постройка, общодостъпна като ситуирана в терен за парк и отдих, с историческа значителност поради битието й през разнообразни епохи и столетия на развиване на обитаемото място и архитектурно-художествена полезност, каквато й е приета с оповестяването й през 1976 година за неподвижен архитектурно-художествен монумент на културата, също е предопределена за трайно облекчаване на културните потребности на популацията на гр. Карлово и покрайнината. Тъй като се касае за обекти, трайно предопределени за публично прилагане, те са със статут на обществена общинска благосъстоятелност. По тези решаващи съображения искът за благосъстоятелност, предявен от Мюсюлманско вероизповедание срещу Община Карлово, е отритнат.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР