Курсът на турската лира се понижи до нов рекорден минимум

...
Курсът на турската лира се понижи до нов рекорден минимум
Коментари Харесай

Турската лира достигна нов исторически минимум

Курсът на турската лира се намали до нов рекорден най-малко през днешния ден по отношение на $ и еврото, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че възнамерява да поеме по-голям надзор над паричната политика, в случай че бъде избран отново на изборите през юни, съобщи Франс прес.

Отслабена от икономическото прегряване, висок настоящ недостиг и препускаща инфлация, турската лира изгуби 9 % от цената си за месец.

Днес тя се търгуваше при курс 4,49 лири за $, което е с 1,1 % по-малко, в сравнение с цената при закриване на търговията. Едно евро се разменяше за 5,3 лири.

В изявление за телевизия Блумбърг в понеделник Ердоган съобщи, че централната банка е самостоятелна, само че не може да подценява сигналите от ръководителя на изпълнителната власт след прекосяването към президентска система на ръководство.

Той уточни още, че жителите ще държат президента виновен за всички проблеми, свързани с паричната политика, по тази причина " той би трябвало да бъде ефикасен " в тази област.

Турската валута към този момент изпита сериозен напън предходната седмица, откакто Ердоган съобщи, че лихвите са " майката и бащата на всички несгоди ".

Турция ще създаде предварителни президентски и парламентарни избори на 24 юни.

Турската централна банка се опита да поуспокои пазарните безредици, раздрусали лирата, като съобщи, че ще бъдат взети всички нужни ограничения, осведоми в. " Файненшъл таймс ".

В известие на уеб страницата си централната банка на Турция отбелязва, че следи от близко обстановката на пазара.

Ще бъдат взети нужните ограничения, като се имат поради и последствията от това развиване върху инфлационните вероятности, уточни банката.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР