Курсът на руската рубла днес се понижи спрямо долара и

...
Курсът на руската рубла днес се понижи спрямо долара и
Коментари Харесай

Рублата поевтиня спрямо долара и еврото

Курсът на съветската рубла през днешния ден се намали по отношение на $ и еврото при нестабилното начало на търговията в Москва, приспособявайки се към решението на централната банка от петък да понижи лихвените проценти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Към 10:56 ч. московско (българско) време доларът нарастна с 0,48 на 100 до 57,65 рубли, а еврото прибави 0,11 на 100 до 58,36 рубли. При самото разкриване на сесията щатската валута скочи с 0,7 на 100 до 57,69 рубли, а единната европейска валута отстъпи с 0,39 на 100 до 58 рубли.

Рублата загуби позиции още в петък, откакто Руската централна банка понижи главния си лихвен % повече от предстоящото - с 1,5 процентни пункта до 8 на 100, и съобщи, че ще изследва нуждата от спомагателни намаления, защото инфлацията се забавя и икономическото стесняване продължава по-дълго от плануваното.

Анализатори настояват, че отслабването на рублата след понижаването на лихвата ще бъде кратковременно.

Рублата се трансформира в най-добре представящата се валута в света до момента тази година, подкрепена от ограничения, включващи ограничавания за съветските семейства да теглят спестяванията си в задгранична валута, които бяха взети, с цел да предпазят финансовата система на Русия от западните наказания. Те бяха наложени, откакто Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари.

Преди тази дата рублата се търгуваше покрай 80 за $ и 85 за евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР