Курсът на рублата през последните две седмици беше като влакче

...
Курсът на рублата през последните две седмици беше като влакче
Коментари Харесай

Битката за рублата. На Русия ѝ предстои да спечели още една война

Курсът на рублата през последните две седмици беше като влакче в увеселителен парк (с моменти на свободно падане) и много опъна нервите на жителите. Особено неприятна беше потискащата осведомителна тишина, в която се случи всичко. Бах - и доларът е към този момент 100. Социалните мрежи кипят, а формалната информация е нулева.

Уж финансовите управляващи в подобен миг би трябвало да са във връзка непрекъснато: да обяснят аргументите за протичащото се, да рапортуват какви ограничения се подхващат, да очертаят вероятностите.

Но очевидно са решили, че няма какво да разсее суматохата и са работили съгласно максимата " парите обичат тишината ". Проблемът е, че хората не обичат тишината, изключително в сложни моменти.

В тревожна атмосфера даже напълно почтени изявления се възприемаха мъчително. Спомням си изказването на ръководителя на комисията по финансовия пазар на Държавната дума: „ Републиката (депутатът имаше поради Чувашия) живее пълностоен живот, на лицата им има усмивки и няма стрес, че курсът на $ се е доближил до 100 рубли ".

Нашите жители са финансово грамотни - животът ги е научил - и те прелестно схващат, че в случай че изначало отслабената рубла удари единствено тези хора, които пътуват в чужбина, то доста скоро вълната от инфлация ще обхване всички. Нашият % от вноса към момента е доста висок. Няма да е елементарно. Раздразнени хора остро разкритикуваха изявлението на депутата в обществените мрежи.

Сега, когато националната валута най-сетне се ускори - по време на писането на коментара ми доларът струваше към 92 рубли - бих желала сериозен и обстоен диалог за това какво беше всичко това и какво да чакаме по-нататък. Защото най-дивите клюки и съмнения се раждат в осведомителния вакум. Хората стартират да упрекват финансовото управление на страната в изменничество на националните ползи, неотложно забравяйки какъв брой дейно същите водачи измъкнаха стопанската система ни от бездната на глобите през 2022 година

Русия тогава сподели чудеса от непоклатимост, несъмнено няма друга стопанска система в света, която да се оправи толкоз сполучливо. Това дава вяра, че страната ще излезе по-силна от актуалната рецесия.

Освен това отслабването на рублата беше неизбежно. Светът навлезе в ерата на валутните войни. И Америка в действителност девалвира $ през днешния ден - той се изяжда от инфлация, нечувана от 70-те години на предишния век. А Европейският съюз девалвира еврото - това се показва в необичайно повишаване на цените на храните и наемите. И даже Китай отслаби юана с към осем % през последната година - за КНР това е доста решителна стъпка. Какво можем да кажем за Турция и Аржентина? Но това са всички най-големи стопански системи в света.

Каква е очевидната изгода от девалвацията? Основната цел на валутните войни е да изместят вноса от техния пазар и да оказват помощ на локалните производители. Тоест всъщност да се пусне върховен стопански механизъм, който не зависи от американската финансова надмощие.

Да, последното нарастване на лихвите от Централната банка оскъпява доста заемите, само че пазарите възприемат това нарастване като чисто краткотрайна мярка. Като цяло отслабването на рублата разчиства пътя към пазара за локалните производители. Имаме неразорано поле в това отношение и доста позитивна наклонност.

Да си напомним по какъв начин през 2014-2015 година нашите производители триумфално пробиха на вътрешния пазар на храни. След това опитахме с удивление нашите пармезан и горгонзола, търсейки разлики с оригиналите. Но това се случи на фона на срутва на рублата съвсем два пъти - от 34 рубли за $ през 2014 година до 69 през 2015 година След това рублата се възвърне, само че нашият пармезан остана при нас.

Днес към момента има доста ниши на пазара за локални производители. Защо не, следвайки образеца на другарски страни, да не наводним страната с козметика, сапуни, шампоани, кремове лично произвеждане? Цяла обширна Индия, да вземем за пример, е измита, намазана и боядисана със лични артикули за грижа - те са евтини, екологични и пазят най-хубавите вековни обичаи на локалното произвеждане. И към момента на рафтовете на супермаркетите съвсем всички артикули за грижа са импортирани от страни, които са надълбоко враждебни към нас. С фармацевтичното произвеждане е същото - имаме потребност от лични медикаменти, евтини и качествени, цялата гама, а не обособени продукти. В последна сметка имаме превъзходни обичаи в това отношение.

Друга чисто съветска наклонност, „ нашият отговор на Кързън “, е струпване на спестявания в рубли посредством вложение в недвижими парцели. Всеки път отслабването на рублата води до обстоятелството, че жителите всеобщо вложиха в къщи и жилища, като по този метод сполучливо взеха решение жилищния проблем за идващите генерации.

Най-важното е, че в ерата на световни финансови рецесии и валутни войни нашите жители се научиха да не губят разум, да не влагат в пирамидни схеми, да не се тълпят на опашки в обменните бюра. Да не се паникьосват, с една дума. Може би нямаме усмивки на лицата си, само че това е просто здравословна грижа на хората, които мислят за финансовото си благоденствие.

И тази наша психическа непоклатимост е най-ценен запас, с който би трябвало да се борави доста деликатно. За да се запази, би трябвало да говорите с народа – почтено, в детайли, обективно. Да не се криете зад птичия език на финансистите, а ясно да обяснявате логиката на протичащите процеси. Да разберем, че не човек съществува за стопанската система, а стопанската система съществува за индивида. Че благополучието на нашите жители би трябвало да бъде главната цел на всичко - валутни войни, борсови игри, всяка финансова активност.

Взаимното съгласие сплотява, а обединени можем да спечелим всяка война, в това число валутната. И дружно да подсигуряваме, че отслабването на рублата ще докара до подсилване на Русия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР