Курс за вот на недоверие към правителството и предсрочни избориБСП

...
Курс за вот на недоверие към правителството и предсрочни избориБСП
Коментари Харесай

Конгресът показа жълт картон на Нинова

Курс за избор на съмнение към държавното управление и предварителни избори


 04-ninova Българска социалистическа партия влиза в нов кръг на вътрешнопартийни борби. Това се видя ясно на днешното съвещание на 49-я конгрес на социалистите в НДК, което имаше за дневен ред спор по различния бюджет на Българска социалистическа партия и визията по Европредседателството. Но се състоя предстоящото предложениe за промени в устава на партията, с което да се върне остарялото състояние за избор на водач от конгреса, а не от вътрешни избори. И се трансформира в мълчешком премерване на силите – какъв брой делегати от конгреса стоят зад ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и какъв брой са хората на вътрешнопартийната й съпротива.

Искането за уставните промени направи още първоначално Ваня Добрева от Столичната организация на Българска социалистическа партия като уточни мотив, че настоящето състояние „ повежда партията към вождизъм и превръщането й в лидерска ”. От 609 регистрирани делегати, против него гласоподаваха 397. За ремонти се оповестиха 149, а 45 делегати се въздържаха от гласоподаване.

Сред последните бе и водачът на БСП-София Калоян Паргов. От конгреса отсъстваше Румен Овчаров, който е в чужбина. Припомняме, че самото привикване на съвещанието на конгреса по предложение на Корнелия Нинова бе гласувано на инфарктен пленум на Българска социалистическа партия, където бламирането й се размина безусловно на косъм с 4 гласа. Соцлидерката разгласи курс за избор на съмнение на държавното управление за корупцията в страната, събаряне на ГЕРБ от власт и уточни с цитати 9 души от своите критици. Но без да загатва имената им.

Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов, който преди дни излезе с отворено писмо против политиката на Нинова, напусна съвещанието на конгреса. Последваха го делегати и от други области измежду които Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Михаил Миков, Янаки Стоилов. „ Аз съм един от критиците на Корнелия Нинова и няма да спра ”, разгласи Атанас Мерджанов.

Евродепутатът Георги Пирински сбито насочи вниманието на присъстващите, че критиците на Нинова не са 9 души, в случай че се съди по броя на подкрепилите промени в устава – 149. „ Само мощна и сплотена Българска социалистическа партия може да е опция на ГЕРБ. Симпатизантите ни чакат от нас тежка борба с съперника, а не да се изтребваме между тях ”, сподели пред делегатите президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Ден преди конгреса за това прикани и Стефан Данаилов – Ламбо. „ Предайте на хората, че не сме се разцепили ”, сподели на финала Нинова. И още веднъж повтори, че Българска социалистическа партия е единствената опция на ГЕРБ.

Доверието в Корнелия се увеличи


Юрий Асланов, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия

 04-yurii_aslanov Речта на Корнелия Нинова беше доста смела. Тонът и беше лидерски. Аз поздравявам този жанр на искреност. Винаги съм бил “за ” истината.

Трябваше да се бръкне и в това, което доста хора назовават контузия или рана в партията. Да се увеличи тона. Защото в случай че Българска социалистическа партия продължава да излъчва главните си сигнали на открито, в случай, че вътре не може да се разбере, доста мъчно може да се изведе от окопа и да печели борби. Мислил съм си и това, защото нямам доверие да има толкоз смели хора, дали Корнелия схваща в каква борба влиза.

И дори на смешка споделям, че се надявам да не го схваща, тъй като може би тогава ще се уплаши.

Тя не е апаратчик, тя не произлиза от организационния уред на партията и това е хубаво.

Това е първият водач на Българска социалистическа партия, който е непознат на тази апаратна традиция. Доверието в Корнелия Нинова измежду изборния корпус на Българска социалистическа партия се увеличи.

Ако ръководителят няма чувство за земя, покрай слънцето крилата изгарят


Ваня Добрева, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия

Корнелия Нинова е права да обоснове свои позиции, само че не би трябвало да прави подобен “публичен разстрел на хора ”, които имат просто друго мислене. Разбрахме от речта й, че са 9 индивида, само че не бяха упоменати. Анонимността в никакъв случай не оказва помощ. Поисках смяната в устава, тъй като решението от февруари месец тази година да избираме водача на вътрешни избори, а не на конгрес, е политическа неточност. Трябва да си я признаем, тъй като по този начин се реализира вътрешен прелом в същината на Българска социалистическа партия. Тук не става дума за съответна фигура на ръководител. Затова приказвам в неопределен жанр. През февруари месец аз бях срещу смяната на устава. Предупреждавах, че ще се стигне до замяна на демократичната същина на Българска социалистическа партия. Ако ръководителят няма чувство за земя, доста елементарно може да отиде към слънцето, а знаете, че покрай слънцето крилата изгарят.

Търсят партийния зложелател като от времето на Мао Дзъдун


Димитър Дъбов, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия

 04-dimitar-dabov Останах обезпокоен от това, което чух в отчета на Нинова, тъй като той беше разгласен като опция за България, а чухме други възможности за Българска социалистическа партия. Докладът нямаше нищо общо с писмото на Стефан Данаилов това да бъде конгрес на помиряването, тъй като беше определен противоположния метод. Така няма да се смъкна напрежението в партията. Определянето на “бандата на деветимата ” е необичайно – основава асоциации с Китай. Така по времето на Мао Дзъдун привикваха конгрес за разкритие на бандата на четиримата. Беше посочен с пръст врагът с партиен билет, разнищен за всяка казана дума. Не се различавам в групата, тъй като признаците й, които бяха обрисувани, са изказвания по медиите, а сегашният ми коментар пред вестник “Труд ” е първият обществен от доста време. Корнелия прекипя манджата. В партията постоянно е имало вътрешнопартийна народна власт, свободата и правото всеки да изрича мнението си. Всички други тематики на конгреса останаха на втори проект. Струва ми се, че в този момент ще се влезе в нов цикъл пояснителен режим кой какво и дали го е споделил.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР