Курс към избори или връщане на масата за преговори и

...
Курс към избори или връщане на масата за преговори и
Коментари Харесай

Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за премиер, Денков я призова да застане начело на кабинета

Курс към избори или връщане на масата за договаряния и ротация? Въпрос, който остава без отговор и през днешния ден. Макар че следобяд тематиката изглеждаше завършена - откакто договарящият екип на ГЕРБ разгласи, че диалозите с сътрудниците от ПП-ДБ са стигнали до задънена улица и единственият излаз са предварителни избори.

от Народно събрание, а партията й няма да взе участие в договаряния за реализация на втория мандат. През целия ден от ПП-ДБ резервираха безмълвие. Но тъкмо в 20.00 часа, към ГЕРБ-СДС, излъчено по Българска национална телевизия, и ги прикани - да спазят ангажимента отпреди 9 месеца и да не хвърлят страната в безпорядък.

" Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че отдръпвам кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втори мандат ", сподели на брифинг на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

" Показахме, че можем да отстъпим в името на националния интерес ", разяснява тя и добави, че в името на това България да има държавно управление, диалозите са траяли и през последните три дни.

" В момента, в който дадохме поръчка, че можем да отстъпим за Министерство на защитата и за енергетиката, беше поискана промяна и в Министерство на вътрешните работи ", добави Габриел.

" И по тази причина ние тук споделяме „ не “ – „ не “ на непрекъснатите нови условия и „ не “ на нови и нови условия. Заявяваме ясно, че ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втория мандат ", съобщи Габриел.

" Това, което споделяме през днешния ден, е доста ясно – всичко свърши. След избори ще рестартираме, ще приказваме, ще забележим ", разгласи на брифинга заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

" Това, което докара до този край, е на процедура битката на ПП-ДБ за власт и постове. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС стои твърдо зад Мария Габриел ", акцентира заместник-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова.

" Обръщам се през днешния ден към управлението на ГЕРБ-СДС и подсещам за даденото преди девет месеца заричане. Вместо да хвърлят страната в безпорядък, дано спазят дадената дума – да подпишем съглашението и да гласуваме държавно управление с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет ", сподели министър председателят в оставка Николай Денков в послание, излъчено по Българска национална телевизия.

" Преговорите за промени в състава на Министерски съвет демонстрираха, че нямаме взаимно единодушие за промяна на министри. Съгласно ангажимента ни би трябвало единствено ние с госпожа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на договарянията изработихме съглашение за промените в правосъдната система, регулаторите и службите. То беше оповестено и ние сме подготвени да го подпишем ", разгласи Денков.

" Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от съглашението за промени, ще хвърлите ли страната още веднъж в следващ цикъл от избори. Единственото, което се чака от вас през днешния ден, е да спазите думите си и да осъществим своя дълг към хората и към България ", сподели министър председателят в оставка.

Част от водачите на парламентарно показаните партии реагираха на изказването на Мария Габриел.

" Този парламент е привършен. Без ГЕРБ-СДС не може да има държавно управление ", съобщи

" Необходими са бързи предварителни избори, с цел да продължим да работим за хората и България, с ясно евроатлантическо болшинство и държавно управление ", добавя Пеевски.

От Движение за права и свободи декларират, че няма да поддържат държавно управление с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ.

" Ако президентът Румен Радев реши и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, тъй като не одобряваме да се търси болшинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане ”, с които сме идеологически и морално несъвместими ", написа Делян Пеевски.

" След поредност от безумни, глупави и унизителни обрати, през днешния ден стана ясно, че най-вероятно, разумно и с облекчение отиваме на избори, "

Според Трифонов, идващият мандат ще отиде в „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ).

" Тях, изцяло разумно, никой няма да ги поддържа. Третият мандат, в който и да отиде - той ще го върне, и по този начин, напълно вярно, отиваме на избори ", написа Трифонов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР