Куркумата се получава от корена на самото растение куркума, а

...
Куркумата се получава от корена на самото растение куркума, а
Коментари Харесай

Куркумата – Невероятни ползи и множество приложения за здравето и добрия тонус

Куркумата се получава от корена на самото растение куркума, а дружно с джинджифила са в едно семейство Джинджифилови ( Zingiberaceae ).

Това не е просто фалшификация. Това е едно от известните средства с големи изгоди за здравето, което може да се употребява по разнообразни способи.

Различни изследвания сочат, че тази невероятна фалшификация дава големи изгоди на вашето тяло и мозък. Много от тях идват от главната му дейна съставна част, наречена – „ куркумин “.

Куркумата е адаптоген, който играе роля в метаболитните и клетъчните функционалности и влияе върху повече от 100 молекулярни пътя.

Вижте какви са изгодите от лечебната фалшификация и по какъв начин най-добре да я консумираме. Ще прибавим и няколко лечебни предписания за вас!

Ползи от куркумата

Куркумата, позната и като „ Турмерик “, идва от Индия и е известна от хиляди години. Това е постоянно срещана фалшификация, която идва от корена на Curcuma longa. Тя има топъл, горчив усет и постоянно се употребява за овкусяване или оцветяване на къри на прахуляк, горчица, масла и сирена.

Тя има противовъзпалителни резултати и също по този начин работи като натурален антивирусен препарат и антибиотик. Основният му съставен елемент е куркумин, който е виновен за неговия противовъзпалителен резултат и способността му да покачва имунитета.

Следователно куркуминът има антиоксидантни, детоксикиращи и противоракови резултати, както и понижава възпалението. Златната фалшификация може да лекува и такива болести като псориазис – тя се употребява вътрешно и външно под формата на компрес. Компресите също работи доста добре при остеоартрит.

Куркумата се употребява при лекуване на храносмилателни разстройства, добра е за стомаха и жлъчния мехур. Подпомага метаболитните процеси и производството на храносмилателни ензими, оказва помощ при гастрит и камъни в жлъчката, подобаващ е и при язва на стомаха и дванадесетопръстника, автоимунни болести като да вземем за пример проблеми с щитовидната жлеза и инфектиране на червата.

Тя също по този начин способства за вярната функционалност на черния дроб. Помага при болки – колики, мъчителна менструация и зъбобол.

Подправката е превъзходен асистент при простуда и вируси – в композиция да вземем за пример с джинджифил. Тя затопля тялото, унищожава вируси и бактерии, поддържа вярната функционалност на имунната система, форсира кръвообращението и намалява равнищата на кръвната захар и холестерола. Чудодейната фалшификация също работи доста добре при профилактика против рак. И в случай че желаете да отслабнете, куркумата още веднъж идва на помощ!

Преди да приемете куркума се консултирайте със експерт, в случай че приемате противовъзпалителни медикаменти или сте бременна.

Ползи от куркума за:

  • Сенна хрема . Намалява признаците на сенна хрема като кихане, сърбеж и хрема.
  • Депресия. Повечето проучвания демонстрират, че приемането на куркумин, понижава признаците на меланхолия при хора, които към този момент употребяват антидепресант.
  • Високи равнища на холестерол или други мазнини ( липиди ) в кръвта ( хиперлипидемия  ).  Намалява равнищата на кръвните мазнини, наречени триглицериди. Но резултатите на куркумата върху равнищата на холестерола са спорни.
  • Натрупване на мазнини в черния дроб при хора, които пият малко или никакъв алкохол (безалкохолна мастна чернодробна болест  или NAFLD). Консумацията на лечебната подравка понижава маркерите за увреждане на черния дроб при хора, които имат това положение. Изглежда също по този начин оказва помощ за попречване натрупването на повече мазнини в черния дроб.
  • Остеоартрит . Приемането на куркума, независимо или дружно с други билкови съставки, може да понижи болката и да усъвършенства функционалността при хора с остеоартрит на коляното. Тя може да работи както ибупрофен за понижаване на болката.
  • . Има някои данни, които демонстрират, че някои подправки, в това число куркуминът, могат да играят основна функционалност при лекуването на хора с наднормено тегло.

Куркума и изгодите от комбинирането и с други съставки

Куркумата има по-интензивен резултат в композиция с други съставки. Има доста информация за изгодите й за здравето и хубостта, само че комбинацията й с други съставки я прави още по-ефективна.

Опитайте куркума с джинджифил или черен пипер! Златната билка също е част от доста подправки като къри, да вземем за пример. Тя е едно от значимите средства на аюрведичната медицина и се употребява основно в индийската кухня и при приготвянето на обичайни индийски ястия.

Подправката придава на храната жълт или оранжев цвят. Доста хора прибавят куркума в ориз, който получава хубав златист нюанс. Най-често се употребяват изсушените корени, които се натрошават на прахуляк.

Как да употребявате куркума

Тя наподобява на корени от джинджифил, а куркумата и джинджифилът постоянно се употребяват дружно, да вземем за пример за подготвяне на чай. Тя може да се употребява като чай от куркума, запарка в идеалния случай също в композиция с джинджифил. Този стимулант в действителност ще разбуни кръвта в тялото ви и ще унищожи всички микроби.

Използването на златната фалшификация в кулинарията е необятно публикувано. Можете да я добавите към всяко зеленчуково ядене, ризото, сосове или ястия с ориз или моркови. Подходяща е за пилешко и пуешко месо. Може да я употребявате и в сладкарството като естествен оцветител. Благодарение на златистия си цвят и разнообразните лечебни резултати, куркумата е наречена „ златно знамение “.

Златно мляко

Напитката от куркума се назовава златно мляко. Това е запарка от куркума с мляко или вода. Можете да употребявате краве или растително мляко.

Начин на подготвяне:

  1. 3-4 супени лъжици куркума, се заливат с топла вода до консистенция на гъста каша;
  2. По предпочитание може да добавите пипер или канела
  3. След това 1-2 чаени лъжици от получената паста се заливат с 2 ч.ч гореща вода и мляко;
  4. Разбъркайте добре и оставете на слаб огън за 4-5 минути;
  5. Когато напитката се охлади леко, прибавете мед, кленов сироп или различен тип подсладител;
  6. Накрая се прибавя 1 ч.л. масло може да употребявате и бадемово, сусамово, кокосово масло или различен тип нерафинирано масло;
  7. Напитката се пие гореща и без пипер е подобаваща и за деца.

Мляко което ще употребявате за приготвянето на напитката би трябвало да е пълномаслено. Съдържащият се в куркумата, куркумин се освобождава по-добре когато се свързва с малко мазнини.

Ползи от златното мляко:

  • Притежава антимикробни и аналгетични свойства
  • Подобрява паметта и мозъчната функционалност
  • Укрепва имунитета
  • Прочиства черния дроб от отрови
  • Спомага за контролиране на високо кръвно налягане
  • Лекува редица кожни болести
  • Подобрява здравето на храносмилателната система
  • Облекчава неврологични болести
  • Намалява равнищата на холестерола
  • Регулира метаболизма и тежестта
  • Има утешителен резултат и предизвиква положителния сън

Чай от куркума

Чаят от куркума може да се закупи и в подготвен тип. Обикновено съдържа примес от куркума и други подправки, като джинджифил, черен пипер, кардамон, канела, копър, женско биле, ванилия или карамфил.

Просто изсипете вряла вода върху този апетитен чай и го оставете да престои. Чаят  оказва помощ за мощна имунна система, понижава възпалението, благоприятства здравето на сърцето, спомага за добра мозъчна функционалност и е изключително потребен за предварителна защита против рак.

Златна паста

Златната паста е примес от

  • 1/4 ч.ч. куркума
  • вода, 1 с.л.
  • кокосово масло
  • 1 щипка черен пипер

Производственият развой е лесен;

  1. Куркумата се смесва с вода до приемане на каша;
  2. Добавят се и другите подправки, слагате на котлона на слаб огън за 2-3 минути и бъркате непрекъснато;
  3. Накрая добавяте и маслото и още веднъж разбърквате до момента в който се разтопи.

Маслото постоянно е положително за освобождение на куркумин, защото куркуминът се разтваря в мазнините. За разлика от златното мляко, златната паста е по-гъста и не съдържа мляко. Използва се вътрешно и може да се съхранява в ледник до 2 седмици. Нуждаете се единствено от една чаена лъжичка дневно, по-добре не приготвяйте пастата прекомерно гъста. Препоръчва се даже за вашите домашни любимци – кучета – за здраве.

Куркума с мед

Друг забавен артикул може да бъде медът от куркума. Просто смесете жълтата фалшификация с мед и малко растително или ядково масло. Тази примес още веднъж се приема по една лъжица дневно като лекарство.

Маска за лице с куркума

Благодарение на златистия си цвят, куркумата се употребява и като натурален хранителен оцветител. Противовъзпалителният й резултат се дава своите изгоди и в козметиката. Може да си извършите и домашна маска за лице с кукрума срещу акне и възпалена кожа.

Съставки:

  • 1 чаена лъжичка куркума на прахуляк
  • 1 чаена лъжичка органически ябълков оцет
  • 1 1/2 супена лъжица мед
  • 1 чаена лъжичка прясно или кисело мляко

Начин на подготвяне:

  1. Смесете всички съставки в дребна купа, би трябвало да получите консистенция на гъста сметана;
  2. Нанесете маската на лицето като избягвате зоната към очите;
  3. Оставете за 10-15 минути;
  4. Изплакнете лицето с топла вода.

Ако по лицето ви остане жълт нюанс, използвайте тоник или мляко за лице, с цел да го отстраните.

Вижте това видео, което разяснява 10 изгоди от куркумата:

Често задавани въпроси

За какво е потребна куркумата?
Традиционно се употребява при болести на кожата, горните дихателни пътища, ставите и храносмилателната система.

Днес куркумата се разпространява като хранителна добавка за разнообразни положения, в това число артрит, храносмилателни разстройства, респираторни инфекции, алергии, чернодробни болести, меланхолия и доста други.

Добре ли е да приемате куркума всеки ден?
Световната здравна организация откри, че 1,4 мг куркума на кг телесно тегло са подобаващи за дневен банкет. Не е целесъобразно да приемате високи дози куркума за дълги интервали от време.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР