Куркума (Curcuma longa) – кулинарна “лечебна подправка, която е основната

...
Куркума (Curcuma longa) – кулинарна “лечебна подправка, която е основната
Коментари Харесай

Как да отгледате куркума в домашни условия, вместо да я купувате?

Куркума (Curcuma longa) – кулинарна “лечебна фалшификация ”, която е главната съставна част в индийското къри и придава на американската горчица характерния ѝ жълт цвят.

Куркумата се счита за една от най-здравословните храни в света. Антисептичните и антибактериални свойства на куркумата също са чудесни за лекуване на рани, а нейните противовъзпалителни свойства работят добре против болки в ставите и артрит.

Експертите смятат, че куркумата може даже да има повече от 600 евентуални превантивни и терапевтични цели и 175 отлични удобни физиологични свойства. Освен това има задоволително доказателства, че този блестящо обагрен оранжев корен е обещаваща превантивна мярка, евентуално заради неговото противовъзпалително деяние.

Куркумата изглежда превъзхожда доста фармацевтични артикули с помощта на своите свойства против редица хронични, инвалидизиращи болести и прави това почти без странични резултати!

Куркумата може лесно да се отглежда в закрити пространства. Тя се отглежда от коренища (коренови резници), сходни на джинджифила. Именно по тази причина, всичко, от което се нуждаете, за да отглеждате домашна куркума, е корен от куркума, който можете да намерите по магазините.

За да отгледате куркума на закрито, просто следвайте тези 4 елементарни стъпки:

1) Разчупете голям корен на коркума на по-малки части, като на всяко би трябвало да има по две или три пъпки.

2) Напълнете саксиите с богата органична почва, леко влажна, само че добре дренирана. Идеалното pH на почвата би трябвало да варира от 4.5 до 7.5.

3) Поставете парчето на към два инча под повърхността на почвата.

4) Полейте с вода.

И това е всичко, което би трябвало да извършите!

Куркумата обича вода, тъй че се опитвайте да я поливате един път на всеки два дни. Поддържайте почвата влажна, само че не мокра, в противоположен случай коренът ще изгние. След около месец ще видите първите дребни кълнове.

Съвет за бърз напредък:

За да стимулирате растежа на новите корени, би трябвало да държите почвата леко суха сред всяко поливане, като не позволявате тя да стане изцяло суха! Растенията естествено пускат по-дълбоки корени, с цел да търсят вода, когато почвата стане прекалено суха. Ако поливате един път на всеки два дни, можете да стимулирате новия напредък, като в същото време поддържате задоволителна влага на почвата.

Кога да извадите куркумата:

Отглеждането на куркумата лишава от 6 до 10 месеца, с цел да узреят ядливи коренища. Когато листата стартират да изсъхват, това значи, че е време да съберете реколтата си. Прибирането на реколтата е напълно просто – просто издърпайте цялото растение, в това число и корените. Отрежете нужното количество, след което върнете остатъка в почвата. Съхранявайте куркумата на мрачно и хладно място.

Куркумата е многогодишно растение, тъй че се преработва всяка пролет. Тя ще продължи да произвежда корени.

Как можете да добавите куркумата към вашия хранителен режим?

Един от начините е екстрактът от куркума под формата на таблетки и капсули, които се оферират в магазините за здравословни храни. Трябва да търсите дестилат в дози от 400 до 600 мг и да ги приемате 3 пъти на ден или съгласно напътствията на продукта.

Вижте още: Избелване на сутиен: разберете какъв брой е елементарно и бързо!

Не забравяйте да споделите тази информация с приятелите си!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР