Кураторите на израелския музей Hecht, намиращ се в сградата на

...
Кураторите на израелския музей Hecht, намиращ се в сградата на
Коментари Харесай

Неизвестни скици на Модилиани бяха открити скрити зад картината му „Голо тяло с шапка“

Кураторите на израелския музей Hecht, намиращ се в постройката на университета в Хайфа, Израел, откриха три незнайни скици на известния художник Амедео Модилиани, които се „ криеха “ под повърхността на неговата творба „ Голо тяло с шапка “.

Историкът на изкуството в музея Хехт Ина Бергович сподели, че това е „ изумително изобретение. Чрез рентгенови лъчи ние в действителност можем да накараме този неодушевен обект да приказва.”

Трябва да се означи, че Модилиани се смята за един от най-големите представители на модернизма през 20 век. Той живее къс, плевел, бохемски живот във Франция. Той умря на 35 години, без пари, от туберкулозен менингит, в болница “Шарите”.

Ден след гибелта на художника, партньорката му Джийн се самоубива, неспособна да понесе гибелта му, бременна с второто им дете.

Творбите му се характеризират с тънки, удължени шии и лица, характерен жанр, повлиян от африканското и цикладското гръцко изкуство, станал известен във Франция в края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Една от неговите картини, “Легнало голо тяло”, донесе 170 милиона $ на търг през 2015 година, което я прави една от най-скъпите картини в историята.

“Голо тяло с шапка” от 1908 година не е елементарна картина. Рисува се от двете страни на платното, в противоположни направления. Лицето на Мод Абрантес, другарка на художника, на реверса е обърнато с главата надолу. През 2010 година кураторът на музея вижда очите на трета фигура, които надничат отдолу под яката на Абрантес.

Но едвам тази година скритото изображение излезе нескрито. Платното, както беше разкрито, съдържа пет негови картини, евентуално нарисувани една върху друга, от потребност да спестят платна и пари.

„ Когато взехме решение да създадем рентгеновата фотография, просто искахме да открием малко повече информация за скритата фигура “, споделя Бергович.

„ Освен скрита жена с шапка, от противоположната страна бяха открити два други портрета, изцяло невидими с невъоръжено око. Това са портретите на мъж и жена, със събрани на кок коси.”

„ Голо тяло с шапка “ датира от началото на кариерата на Модилиани, малко откакто той се реалокира в Париж от Италия, когато се бори да откри купувачи за картините си.

Шедьовърът е закупен от създателя на музея през 1983 година Рентгеновата снимка е направена във фондация Барнс във Филаделфия.

Изложбата ще бъде открита на 16 октомври и извежда нескрито работните способи и материали на художника посредством информация, основана на проучване на десетки картини и статуи на Модилиани от сбирки по целия свят.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР