Купувате го зелен и твърд - и след няколко дни

...
Купувате го зелен и твърд - и след няколко дни
Коментари Харесай

Защо не всеки плод доузрява вкъщи?

Купувате го зелен и корав - и след няколко дни вкъщи той към този момент е жълт, сладостен и поомекнал: бананът е един от плодовете, които доузряват у дома без никакви грижи. Така постъпват и ябълките, крушите, доматите.

Не всички плодове и зеленчуци обаче са толкоз положителни към стопаните си.

Не очаквайте от цитрусови, краставици и къпини, боровинки и сходни да станат по-сладки и ароматни - те единствено ще се сбръчкат. Защо?

Важна роля в разделянето на доузряващи и недоузряващи типове играе растителният хормон етилен, който е в газообразно положение и провокира при някои култури развой на стареене или на зреене. Как да разпознаем кои какви са?

Тези, които след откъсването си зреят още, сами създават този хормон, изхвърлят го и в близост си и по този начин " ръководят " както личното си зреене, по този начин и това на околните плодове. При други обаче етиленът води единствено до стареене - което не е прелестно за никоя фруктиера.

Затова внимавайте при съхраняването на едно и също място на плодове и зеленчуци. Домати, ябълки и банани могат да скапват останалите ви ресурси с етилена, който отделят. Но има и добра страна - в случай че сте взели твърдо авокадо или киви, просто го увийте във вестник дружно с ябълка или банан - и то ще доузрее и омекне доста бързо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР