Купуването на нови изтребители за българската армия може да се

...
Купуването на нови изтребители за българската армия може да се
Коментари Харесай

Волен Сидеров постави под съмнение сделката за самолетите F-16

Купуването на нови изтребители за българската войска може да се трансформира в следващата ябълка на раздора в ръководещата коалиция. Решението на комисията към Министерството на защитата да избра офертата на американската компания "Локхийд Мартин " за пазаруването на 8 нови самолета F-16 беше сложено под подозрение от водача на "Атака " Волен Сидеров. Партията му е част от ръководещата коалиция.
Решението следва да се гласоподава от държавното управление, а по информация на Сидеров това щяло да стане на 9 януари. Пред партийната телевизия "Алфа " водачът на "Атака " разяснява, че България купува "най- скъпо самолетите F-16 в случай, че Съединени американски щати към този момент над 12 години употребяват гратис 4 военни бази у нас ". Според сметка, оповестена и във фейсбук профила му, един изтребител ще излезе на бюджета 225 млн. лв., до момента в който Израел да вземем за пример купил изтребители F-16 за 75 млн. лв. за една машина. Не се споделя по кое време са подписани покупко-продажбите, сравнявани с възможната покупка на България, нито за коя версия на F-16 са цените.
В същото време преди към седмица от Министерството на защитата оповестиха, че изискванията по доставката на осем F-16 занапред ще се договарят.
Според Сидеров обаче "бедна България дава гратис военни бази на най- могъщата военна мощ в света, а в същото време купува най- скъпо от тях изтребители трета ръка ". В предаването, на което гостува Сидеров, бяха показани остарели самолети F-16, складирани в база в Съединени американски щати.
"Неколкократно на съдружен съвет сложих въпроса "Кому е належащо да закупуваме най- първокласната военна стока, вместо армията ни да наброява 50 хиляди души. Все още няма открита полемика за договорката за закупуване на нови изтребители ", разяснява Сидеров.
Според него средствата за новите изтребители би трябвало да бъдат дадени за друго въоръжение и съоръжение за армията, а средствата, които Съединени американски щати би трябвало да заплати за наем на военни бази у нас, да бъдат приспаднати от цената за възможната договорка за F-16.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР