Купуването на храната за вкъщи или доставката ѝ също да

...
Купуването на храната за вкъщи или доставката ѝ също да
Коментари Харесай

Заведения искат 9% ДДС и за храната за вкъщи

Купуването на храната за у дома или доставката ѝ също да се полза с 9 % налог добавена стойност както при потреблението на място, желаят Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Според тях ставката би трябвало да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги, защото погрешно законодателят приема, че става въпрос за елементарна продажба на артикули.

В мнението си организациите означават, че аргументът за понижаване на Данък добавена стойност за заведенията за хранене от 20 на 9 на 100 бе подкрепяне на сектора за превъзмогване на последствията от ограниченията против ковид и опазване на работните места в бранша. В изискванията на пандемия обаче доставките на храни са нарастнали в пъти, а и кардинално хората от ден на ден поръчват храна за у дома поради бързото всекидневие.

Друг мотив в поддръжка на настояването за свалянето на Данък добавена стойност и за доставките на храна у дома е това, че в европейските страни с понижена ставка в туризма тя за ресторантьорския отрасъл като цяло. " В Испания, Франция, Италия и Австрия – облагане с 10 на 100 Данък добавена стойност при доставка на храна и за консумация на място; Холандия – облагане с 9 на 100 Данък добавена стойност при доставка на храна и за консумация на място; Унгария – облагане с 5 на 100 Данък добавена стойност при доставка на храна и за консумация на място и така нататък ", дават се образци в мнението

" Европейската комисия е планувала и че в изискванията на разрастващите се цифрови пазари по-широк кръг от клиенти се възползват от доставката на храни от разстояние, чрез онлайн платформи и виртуални ресторантски менюта, като този тип доставки от разстояние са изключени от общите правила, които се ползват от " Правилата за електронната търговия и продажбите от разстояние и отвън комерсиалния обект не обгръщат преводите в следните области: храни и питиета, които се доставят постоянно до дома или до работното място на клиент ", написа още в него.

Браншовите организации означават още, че при доставката на храна за у дома трудът даже е по-голям, защото не става въпрос единствено за сготвяне на ястията, само че и за услуга, предлагаща сформиране на характерни менюта по избор на клиента, което допуска качество и фикция от страна на предлагащия тази ислига.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР