Купуването на храна става все по-скъпо. За жалост, ходенето до

...
Купуването на храна става все по-скъпо. За жалост, ходенето до
Коментари Харесай

Неудобната истина за цените на храните през 2022-а година

Купуването на храна става все по-скъпо. За жал, ходенето до супермаркета не се чака да стане по-евтино през 2022 година Какво се случва? Задържаното търсене, високите разноски за доставка и торове в композиция с неприятното време могат да продължат да поддържат високи цените на артикули като царевица, какао и захар.

Това от своя страна би могло да задържи световните цени на храните нараснали, даже в случай че инфлацията в други елементи на стопанската система спадне.

" Очакваме цените да останат на тези високи равнища ", съобщи пред CNN Business Майкъл Магдовиц - анализатор по селскостопански артикули в Rabobank.
 Цените на храните гонят рекордни стойности. Покачването е за четвърти следващ месец
Цените на храните гонят рекордни стойности. Покачването е за четвърти следващ месец

По-високите цени на храните в допълнение затрудняват бюджетите на хората

Индексът на цените на храните на Организацията на обединените народи се изкачи до 10-годишен връх тази година. Прекъсванията във веригите за доставки поради пандемията - в това число дефицита на работна ръка и неналичието на контейнери за артикули - усилиха разноските на производителите тъкмо тогава, когато търсенето скочи. Особено в Китай.

Екстремното време, в това число суши и наводнения, в допълнение утежниха обстановката. Цените на селскостопанските артикули са се повишили с към 28% през последната година и са с към 40% над равнищата от преди пандемията, заяви Rabobank в своя отчет към края на годината.

По данни на Refinitiv фючърсите за царевица са с към 28% по-високи спрямо началото на годината. Пшеницата скочи с 24%, а цените на кафето са нарастнали с над 80%.

Глобалните разноски за доставка в последно време понижиха малко, само че това може да не е задоволително, с цел да промени нещата значително. Основният проблем, съгласно специалистите, е, че преди пандемията потребителите купуваха доста селскостопански артикули, само че съгласно потребностите си. Тогава Covid-19 удари света и потребителите съжалиха, че нямат задоволително ресурси.
 Храните в Съединени американски щати с оптимално от 10 години повишаване
Храните в Съединени американски щати с оптимално от 10 години повишаване

С най-голяма заслуга за повишението на цените са месата, рибата и яйцата

Междувременно наводнения, изненадващи студове, горещини и суша бяха всекидневие през 2021-а година. Според прогнозите, това може да се повтори и през 2022-а.

Съответно, цената на съществени артикули като соя и царевица е единствено една от аргументите за шокови цени в хранителнит магазини в Европа, Азия и Америка. Освен всичко останало, питателните компании също се оправят с по-скъпите опаковки и по-високите разноски за дистрибуция. А заплатите на служащите се повишават.

Някои от тези фактори могат и да отслабнат през идващите 12 месеца. Но към този момент производителите не плануват огромна смяна. Нещо повече, доста от тях към този момент оповестиха, че възнамеряват да покачат цените за своите клиенти на дребно и то още при започване на 2022-а година.
 ФАО: Световните цени на храните скочиха до 10-годишен връх
ФАО: Световните цени на храните скочиха до 10-годишен връх

Индексът на цените на растителното масло пък се увеличи през октомври с 9,6%, достигайки рекордно в историята ниво
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР