Цените на жилищата в САЩ се повишиха през юли след 5 месеца на спад

...
Купувачите на жилища в САЩ са изправени пред ново предизвикателство
Коментари Харесай

Купувачите на жилища в САЩ са изправени пред ново предизвикателство в допълнение към ипотечните лихви над 7%: цените се покачват отново, обръщайки петмесечен спад на годишна база, според доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, публикуван във вторник.

Средната цена на съществуващото жилище беше 406 700 долара миналия месец, което е с 1,9% повече от преди година, когато средната цена на жилище беше 399 000 долара. Цените се повишиха на североизток, средния запад и юг, но останаха непроменени на запад през юли, установи докладът на NAR.

Цените бяха тласнати нагоре от упорито ниските запаси от жилища на пазара - само 1,11 милиона съществуващи жилища бяха достъпни за закупуване в края на юли, което е с 14,6% по-малко от преди година. Сегашните собственици на жилища отказват да продадат и се свиват с ултраниските си ипотечни лихви, които са поне половината от текущите лихви.

ЛЕМОНТ, ИЛИНОЙС - 21 ЮНИ: Дом се строи в жилищен комплекс на 21 юни 2023 г. в Лемонт, Илинойс. Новите жилища в САЩ се повишиха с повече от 20% миналия месец, което помогна на фючърсите за дървен материал да се покачат с близо 9% за същия период. Според Националната асоциация на строителите на жилища, нестабилните цени на продуктите от дървен материал през последните години са довели до увеличаване на средната цена на нов еднофамилен дом с повече от 14 000 долара. (Снимка от Scott Olson/Getty Images) ЛЕМОНТ, ИЛИНОЙС - 21 ЮНИ: Дом се строи в жилищен комплекс на 21 юни 2023 г. в Лемонт, Илинойс. Новите жилища в САЩ се повишиха с повече от 20% миналия месец, което помогна на фючърсите за дървен материал да се покачат с близо 9% за същия период. Според Националната асоциация на строителите на жилища, нестабилните цени на продуктите от дървен материал през последните години са довели до увеличаване на средната цена на нов еднофамилен дом с повече от 14 000 долара. (Снимка от Скот Олсън/Гети изображения) Скот Олсън/Гети изображения

Продажбите на съществуващи жилища - които включват еднофамилни къщи, градски къщи, етажна собственост и кооперации - спаднаха под очакванията и бяха намалели с 2,2% от юни до юли. На годишна база продажбите са намалели с 16,6% спрямо предходната година.

„Два фактора стимулират текущата продажбена дейност – наличността на инвентара и ипотечните лихви“, каза главният икономист на NAR Лорънс Юн. „За съжаление и двете бяха неблагоприятни за купувачите.“

Лихвените проценти по ипотечните кредити останаха нестабилни и се повишиха от средата на юли, като средните лихвени проценти за 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент надхвърлиха 7% миналата седмица и достигнаха най-високия процент от 21 години, според Freddie Mac. Това направи придвижването много по-трудно за хората.

„Жизнените цикли винаги ще поддържат пазара на недвижими имоти до определено ниво“, каза Мелиса Кон, регионален вицепрезидент на William Raveis Mortgage, добавяйки, че хората ще трябва да се преместят поради брак, ново бебе, развод или смърт.

„Никой обаче не иска да плаща повече за къща и два пъти повече за ипотека“, каза тя.

Това е история в процес на развитие и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР