Купувачът на рисунката от Банкси на момиче с балон във

...
Купувачът на рисунката от Банкси на момиче с балон във
Коментари Харесай

Полуунищожената картина на Банкси е купена 18 пъти по-скъпо

 mymotto
Купувачът на рисунката от Банкси на момиче с балон във формата на сърце, която бе унищожена на половина сега, в който той се съгласи да заплати 1.042 милиона паунда, би трябвало да е един от най-доволните продавачи на изкуство в тези часове. Причината е, че " Момиче с балон " бе продадена в същата зала в Лондон късно в четвъртък против 18.6 млн паунда ($25.4 млн.)

Дори оценителите от аукционната къща Sotheby`s не познаха - тяхното очакване бе наддаването да доближи цена в границите на 4-6 милиона паунда ($5.54 млн. - $8.31 млн.).

Картината незабавно бе прекръстена през октомври 2018 година от новия притежател на " Любовта е в кошчето за отпадък " (Love is in the Bin). Присъствалите на търга преди три години зяпнаха от изненада, когато творбата се смъкна надолу, преминавайки през вграден в рамката шредер. Банкси, чиято идентичност и до през днешния ден е незнайна, отхвърли спекулациите, че действително " Момиче с балон " не е унищожена, както и че аукционната къща знаела какво следва, когато бъде разгласен купувачът.

Цената е освен три пъти над прогнозата на оценителите, само че и е персонален връх за произведение на създателя.

" Нямате си визия какъв брой ужасяващ бях какво ще последва, когато ударя с чукчето и разглася края на наддаването ", сподели след 10-минутната сесия Оливър Баркър, който ръководеше продажбата.

" Когато " Момиче с балон " се самоунищожи в нашата зала за продажби, Банкс ипредизвика световна сензация, трансформирала се по-късно в културен феномен ", разяснява Алекс Бранчик, президент на Sotheby`s за съвременно и модерно изкуство. " В онази паметна нощ Банкси не толкоз унищожи произведение като го наряза, колкото сътвори ново. Днес тази творба се счита за правоприемник на една уважавана традиция на антисистемното изкуство ", добавя той, представен от " Ротерс ".

От Sotheby`s споделят още, че " Любовта е в кошчето за отпадък " се вписва в блестящата история на анти-изкуството и се подрежда до имена като Марсел Дюшан и Ай Вейвей. Първият скандално сложи през 1917 година писоар на пиадестал като произведение на изкуството, а вторият се снима през 1995 година по какъв начин пуска на земята урна, за която се счита, че е от времената на династията Хан и коства най-малко 1 млн. $.

 Полуунищожената картина на Банкси е купена 18 пъти по-скъпо
© Reuters

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР