Купеният столичен хотел е до зоопарка и е построен преди

...
Купеният столичен хотел е до зоопарка и е построен преди
Коментари Харесай

Хотелското крило на болничната група

Купеният столичен хотел е до зоопарка и е издигнат преди 10 година

Иван Тиков ръководи освен част от медицинския, само че и хотелиерския бизнес на групата.

Повечето огромни клиники са компенсирали понижението на парите от здравната каса с заплащания от пациентите

Те са учредени от лекари, порастват и множеството печелят

Фамилията Тикови, известна с веригата си лечебни заведения, е купила четиризвезден хотел в столицата - " Силвър ", против 9.7 млн. лева
До момента групата има два хотела - в Пазарджик и Батак.
Стратегията е да създават пакети за градски, винен и планински туризъм.

Михаил Тиков през групата си " Булфарма " е притежател на най-голямата като доходи българска частна верига лечебни заведения и поликлиники в София ( " Софиямед " ), Пловдив, Пазарджик, Велинград, Пещера и Бургас. Извън медицинският фокус в холдинга му се заражда и втора по-малка бизнес линия - хотели. През есента на предходната година трио от негови сдружения ДКЦ-1 - Пазарджик, ДКЦ " Пълмед " и ДКЦ " Хипократ " е придобило равни дялове от към 33% в четиризвезден хотел в София. Това е " Силвър хотел ", който е до столичния зоопарк, работи от 10 години и има 69 стаи и 36 жилището, или общо 213 кревати. Преди договорката фамилната компания е имала още два хотела, само че в провинцията - единият е бизнес хотелът в Пазарджик " Хебър ", който е четиризвезден, а другият е тризвезден фамилен обект под същия бранд в Батак.

Синът Иван Тиков, който е шеф на " Булфарма " и се занимава и с мениджмънта на хотелския бизнес, възнамерява веригата да притегля задгранични туристи, да предлага пакети за културен и винен туризъм и да основе туроператорска организация. Известна роля в интерес на покупката на софийския хотел играе и увеличеният туристопоток към София и Пловдив поради нискотарифните самолетни компании.

Трите туристически актива

" Собствениците на хотела са наши сътрудници в здравния бизнес. Решиха да продават хотела и ни предложиха да го купим. В София в действителност има доста хотели, които се продават, само че " Силвър " е с постоянни клиенти и добра известност и ние взехме решение да пробваме да развиваме хотелиерски бизнес и в столицата ", отбелязва Иван Тиков.

Той не оповестява цената на договорката, само че от протоколите от общото заседание е видно, че всеки от предходните съдружници е продал дяловете си за 3.266 млн. лева, или общо договорката е била за 9.7 млн. лева

Туристическото начало на групата е сложено през 2010 година, когато " Булфарма " преустройва административна постройка в Пазарджик и я трансформира в бизнес хотел с 60 стаи. Това е грандхотел " Хебър ". " В региона имаше много задгранични вложители, множеството в земеделието, а нямаше място, където да проведат бизнес среща или да поканят умерено посетители от чужбина ", напомня си Иван Тиков.

Пак по същото време на язовир " Батак ", в местността Дъното, имало неработеща постройка, благосъстоятелност на общината, която групата е придобила. Тя се трансформирала в дребен фамилен хотел с 29 стаи. " Местността към Батак и Цигов чарк е известна в региона и искахме да осигурим на нашите клиенти отмора, спорт, там също има опция за бизнес и конферентни срещи. Таргетът ни там са регионалните центрове по морето - хората оттова избират да почиват и да вършат бизнес мероприятия в Родопите ", разяснява Тиков.

Той добавя, че бизнесът с хотели в провинцията се развива доста мъчно и се изплаща постепенно, а и като цяло групата не е мислила да се развива в този отрасъл, по тази причина не е вложила в хотели в курортни комплекси на морето или в планината. " В провинцията хотелиерството е доста рисков бизнес, желае се непрекъснат капитал и е доста мъчно да запазиш фрагментите си. Но Родопите имат доста естествени дадености, римски замъци, минерални извори, неповторима природа и просвета, а ползата към тях се разсънва от ден на ден ", счита Тиков.

Новият софийски хотел е обектът с най-висока претовареност, който имат. " Силвър хотел " е със приблизително 60% целогодишна претовареност. За съпоставяне - четиризвездният хотел в Пазарджик е със приблизително 35%, а тризвездният хотел в Батак, който работи целогодишно, е с деен сезон от май до септември, като отвън него заетостта пада до 15%. Затова и макар дългия интервал, в който веригата се развива, хотелите към момента не са върнали вложенията си - първите два са в една компания и не престават да работят на загуба.

Разликата в столицата

До момента общо приходите от двата хотела в провинцията са над 1 млн. лева, двойно по-малко от приходите единствено на софийския обект. Иван Тиков отбелязва, че роля за покупката с изключение на положителните резултати на хотела е изиграл и увеличеният туристопоток към столицата поради нискотарифните компании до София и Пловдив.

" Двата града се трансформират в туристически дестинации. Дори премислям да записваме туристическа организация - с артикул, който да предложи общ пакет за трите ни хотела - два дни в София, обиколка на винените шата в Пазарджик и по-късно планински туризъм в Родопите - с туристическите забележителности в района ", счита Тиков. Той отбелязва, че за пръв път като група усещат икономията от мащаба при договарянията с снабдители на храни, хотелско съоръжение и консумативи за бизнеса, тъй като към този момент могат да договарят по-добри условия за трите обекта.

Първата инвестиция в обновяването към този момент се прави - тя е на климатизацията на софийския хотел. " Базата обаче е позастаряла и сега влагаме в реновиране на жилищата и стаите. Иначе 5-10% от разноските на един хотел постоянно отиват за настояща поддръжка ", споделя Тиков. Той добавя, че хотелът се готви за гостите, които ще посрещне столицата през идната година към председателството на Европейски Съюз. " Не сме имали поради него при покупката, само че сега непрестанно се приготвяме за това, опитваме се да повишим качеството на услугата, образоваме чиновниците си, изключително акцентираме на чуждоезиковата подготовка ", отбелязва Тиков. Той прави оценка борбата сред хотелите в София за клиенти като услуга, мощно на ръба на рентабилността, и счита, че като цяло множеството хотели печелят не толкоз от нощувките, колкото от конферентен бизнес, кетъринг, ресторантьорство, тимбилдинги на фирмите, спомагателни услуги към клиентите.

Нищо общо със здравния бизнес

Първата концепция при покупка на обект в хотелския бизнес е по какъв начин това би постигнало синергия със здравния бизнес и защото местоположението на софийския хотел е на към 3 километра по права линия от софийската болница от веригата " Софиямед ", въпросът е дали пациентите на болничното заведение и техните близки биха получили по-добри условия в хотела.

" Ние не съчетаваме по никакъв метод здравния и хотелиерския бизнес. Когато един пациент отиде на регистратурата на болничното заведение, той не си мисли за отмора или къде ще нощува, а за това по какъв начин ще бъде лекуван ", споделя Тиков и добавя, че като цяло пациентите се лекуват в градовете, от които са родом, или пък в случай че близки съпровождат пациент от провинцията, те се настаняват в места, които са покрай болничното заведение или при родственици, а не в бизнес хотел.

Единствената връзка, която има бизнесът, съгласно него е, че договорката е финансирана със свободни средства от три от медицинските центрове в групата, като задачата е била да не се тегли банков заем, с цел да се оскъпи интервенцията. Оттам нататък задачата е облагата от всеки бизнес да се реинвестира в неговото по-нататъшно развиване и разгръщане. 
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР