Куп нови промени в Изборния кодекс прие парламентът, след като

...
Куп нови промени в Изборния кодекс прие парламентът, след като
Коментари Харесай

Нов Изборен кодекс: Нов съдебен контрол над изборите, без социология и в изборния ден

Куп нови промени в Изборния кодекс одобри Народното събрание, откакто през днешния ден, 14 февруари, се стигна до нов казус в работата му – да върви пленарно съвещание и водещата комисия в същия миг да приема решения и да дописва отчет по точката, гласуваща се в пленарната зала.
Беше гласувана смяна по отношение на обсега на обжалване на решенията на ЦИК пред Върховния административен съд (ВАС). Сега той е по-широк – може да се апелират всички решения, взети според член 57 алинея 1, т. 5, 6, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 22, 23, 25, 26, 26а, 29, 30, 33, 34 и 35 от Изборния кодекс. Новост е обжалването на изискванията и реда за осъществяване на предизборна акция, всички решения по тъжби за нарушавания на изборния развой, условиятга и реда на машинното гласоподаване, параметрите на компютърната обработка на данните от машинното гласоподаване, контрола върху провеждането на предизборната акция от доставчиците на медийни услуги с народен обсег. Може да се апелира даже избраната форма и електронния тип на описите за присъединяване на самостоятелни претенденти.
Както се и очакваше, беше променено правораздаването при обжалване на решения на районна изборна комисия (РИК) в съда. Вече такива тъжби ще се гледат от Районен административен съд – в състав от трима административни съдии, откакто до момента се гледаха пред Върховния административен съд (ВАС). Що се отнася до решения на общинска избирателка комисия (ОИК), то при тъжби против решения всъщност още веднъж се отива при тричленка на административен съд в региона, от които е ОИК – също както и при РИК. Освен това към този момент при анулация на решение за отменяне, РИК ще взема ново решение с 50%+1 от членовете си. Същото важи и за общинските изборни комисии (ОИК).
Всички тези промени бяха импортирани от депутата от ГЕРБ Анна Александрова, като още когато се разбра за тях, ръководителят на правната комисия и също народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов сподели, че стои зад тях.
Не мина обаче предложение на Българска социалистическа партия членовете на СИК да имат наложително най-малко приблизително обучение. Не мина и обичайното към този момент предложение на Движение за права и свободи да се води акция на майчин, освен на български език, като този път партията на Ахмед Доган искаше при водене на акция на майчин език да има обезпечен превод на български език.
Не беше обаче признато да има обявяване на резултатите от социологическите изследвания по какъв начин вървят изборите в самия избирателен ден, което на правна комисия в действителност беше утвърдено! Депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов иронизира, че откакто това ограничаване пада, да се махне най-добре и денят за размисъл. Опит това да се случи имаше минути по-късно – да се отстрани възбраната да няма издание на допитвания до публично мнение 24 часа преди изборния ден. А вносителят – депутатът от ГЕРБ Диана Саватева, отбрани измененията с аргумента, че по този начин и по този начин се случвало и излизали резултатите преди да приключи изборния ден, изключително в интернет и най-много във Фейсбук – по тази причина по-добре да не е нелегално. Надделя обаче мнението, че в случай че падне възбраната, ще има осребряване на зрителско и читателско внимание от медиите.
Не мина предложение на „ Воля “ в състава на ОИК да има смяна в съотношението на членовете от партиите и да има най-малко по 1 представител от всяка парламентарно представителна партия. Ще се предават обаче видеозаписи от кабините за гласоподаване и секциите с машини за гласоподаване на ЦИК, само че единствено от секциите в чужбина! Беше утвърдено друго предложение на „ Воля “ - в консултациите при регионалните шефове да не могат да вземат участие представителите на евродепутати от партии, които не са парламентарно показани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР