Кумулативна инфлация ще вкара поне 500 млн. лв. допълнителни приходи

...
Кумулативна инфлация ще вкара поне 500 млн. лв. допълнителни приходи
Коментари Харесай

Инфлацията ще вкара поне 500 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета

Кумулативна инфлация ще вкара най-малко 500 млн. лева спомагателни доходи над обновените доходи от бюджета. Те би трябвало да бъдат предмет на втората актуализация дружно с бюджета за 2023 година октомври месец, без значение дали има държавно управление или не. Това сподели пред публицисти президентът на Конфедерация на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той взе участие в представянето на Наблюдение на потребителските цени и заплата за прехрана на Институтът за обществени и синдикални проучвания към Конфедерацията.
Това би трябвало да направи служебният кабинет, както направи предходният длъжностен кабинет предходната година, добави Димитров. По думите му инфлацията ще доближи до 20 %.
"Инфлацията в България и растежът на съществени артикули и услуги бележат двукратно, а някъде и трикратно по-високи от средноевропейските равнища на повишаване ", разяснява президентът на КНСБ.
По думите му се купуват артикули, чиито цени порастват „ голословно в доста от случаите “.
Димитров даде образец с бензините и дизелите. Не стана ясно за какво растежите при нас са по-високи, добави той. Според него 2/3 от инфлацията е извън, а другата трета си е наша. Не е ясно дали е справедлива, стъпила върху индустриални фактори, означи Димитров. Според него спекулативният детайл е сериозен и регулаторите в България би трябвало безусловно да се заемат с него. Не може на 1,10 лева да се изкупуват черешите в Кюстендилско, което на 100 км от София, а в София кюстендилските череши да костват 5 лв. на магазина, дори бяха и повече, сподели Димитров.
Според Димитров въвеждането на таван на цените ще докара до дефицити, а цената би трябвало да бъде транспарантно формирана и в случай че не бъде търпима, да бъде обезщетена.
Ние считаме, че би трябвало да бъде подсилен обсегът на тези към 300 хиляди лица и фамилии, които се подкрепят енергийно сега, добави Димитров. Според него част от тези 500 млн. лева би трябвало да бъдат насочени към тях, както и за обезщетения за газа към компаниите и спомагателни средства за нарастване на приходите на тези, на които заплаща държавното управление.
На въпрос по отношение на антикризисните ограничения Димитров отговори, че мярката за данъчните облекчения за фамилиите с деца „ най-бързо стига до хората “. Според него минималната заплата към този момент би трябвало да бъде към 800 лева В частния бранш продължава да пораства заплатата, само че с незадоволителни темпове, означи Димитров и посочи, че растежът е 12% на годишна база при кумулативна инфлация 17%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР