Културният център Иван Михайлов“ в град Битоля, Северна Македония, е

...
Културният център Иван Михайлов“ в град Битоля, Северна Македония, е
Коментари Харесай

Подпалиха българския културен център в Битоля

Културният център „ Иван Михайлов “ в град Битоля , Северна Македония, е запален рано тази заран . От центъра чакат институциите в най-кратки периоди да разкрият причинителите на вандалския акт.

Той беше публично открит преди два месеца  в наличието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова, които бяха посрещнати с обидни думи от локални поданици. Откриването му даде началото на поредна антибългарска акция в югозападната ни съседка по отношение на делото и личността на Иван Михайлов.



Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда акта на тенденциозен палеж , показват от ведомството. „ Тази вандалска офанзива е следващото доказателство, че има доста участници, които са срещу напредъка в връзките сред Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще “, се споделя в позицията им, написа bTV.

В рамките на няколко месеца това е следващо посягане против български културни центрове в районен съд Македония , откакто през януари министър председателят Кирил Петков посети страната с упоритостта да надгради връзките сред двете страни, което да разреши до края на юни София да поддържа преговорната рамка на Скопие с Европейски Съюз, напомня Българска национална телевизия.


 
Още през днешния ден министърът на външните работи  Теодора Генчовска ще посети мястото на случая  и ще организира диалог с представителите на сдружението.

Тя ще бъде на работно посещаване в Република Северна Македония по покана на своя сътрудник Буяр Османи . Посещението е за продължение на разговора сред министерствата на двете страни по отношение на отворените двустранни въпроси, свързани с осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Във фокуса на диалозите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония, оповестиха от Министерство на външните работи.
Йотова: Поредната провокация
Вицепрезидентът разгласи подпалването като поредна провокация . „ Още при откриването му преди месец, в което взе участие огромна българска делегация, декларирахме, че единствената му функционалност е за опазване на българската просвета и еднаквост измежду българите в Северна Македония “, написа тя във Фейсбук. 

Според Йотова единствено бързите дейности на способените институции в най-кратки периоди, които да разкрият причинителите, ще потвърдят, че  в западната ни съседката се съблюдават правата на българите, по този начин както на всички останали националности .
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР