Културният антрополог Ивайло Дичев е починал днес на 68-годишна възраст, съобщиха

...
Културният антрополог Ивайло Дичев е починал днес на 68-годишна възраст, съобщиха
Коментари Харесай

Почина професорът по културна антропология Ивайло Дичев

Културният антрополог Ивайло Дичев е умрял през днешния ден на 68-годишна възраст, съобщиха негови близки.

До последно Дичев беше учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", преподаваше във Франция и Съединени американски щати. Колумнист за разнообразни издания.

Ивайло Дичев е роден в София на 28 март 1955 година. Той е наследник на писателя Стефан Дичев и на художничката Лиляна Дичева. През 1973 година приключва гимназия в София, а по-късно и британска лингвистика в Софийския университет. Работи като редактор във в. " Орбита " и в издателство " Български публицист " (1985-1987), помощник в Информационния център към Съюз на българските писатели.

От 1990 Ивайло Дичев е помощник в катедрата " Логика, нравственос, хармония " в Софийския университет. През 1991 специализира в Сорбоната в Париж. Защитава докторат на тематика " Проблемът за създателя и целостта на творбата " в Софийския университет и докторат във факултета по История и семиология на текста и облика в университета Париж-VII " Дени Дидро " (1996).

Професор по културна антропология в Софийския университет (2001); шеф на магистърска стратегия " Културна антропология " (от 2002); основател и редактор на онлайн списанието за културни проучвания " Семинар БГ " (www.seminarbg.eu); асоцииран учител в университета Париж-X.

Научните му проучвания и изявления са в региона на естетиката, обществените науки, политическата просвета, градската антропология, балканските идентичности и новите медии.

Носител е на премиите за есеистика " Паница ", " Черноризец Храбър " и " Димитър Пешев ".

Бог да го елементарни!

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР