Културните дейци излизат на протест пред Столичната библиотека на площад

...
Културните дейци излизат на протест пред Столичната библиотека на площад
Коментари Харесай

Културните дейци излизат на протест

Културните дейци излизат на митинг пред Столичната библиотека на площад " Славейков ", с цел да изискат от властта повече пари. Исканията им в 12 точки още предходната седмица са изпратени до президента, премиера, депутатите и министрите на финансите и на културата. Част от тях - работните заплати в бранша да са по най-малко 2000 лв., с 50% да се усили единният разходен стандарт за 2024-та година, а министърът на културата да постави подписа си под груповия трудов контракт. Готови са и на по-мащабни митинги.
" Не може да правиш просвета с хора, които мислят за прехраната си. Ние нямаме машини, нямаме багери, с които да затваряме улиците. Ще блокираме институциите като наредим книги. Нека някой да стъпи през тях, да влезе и да излезе през тях ", съобщи пред БНР Кирил Бинев, който оглавява федерация " Култура " към КТ " Подкрепа ".
Ако дойдат политици на днешния протест, няма да ги гонят, само че ще си запишат техните думи, увери синдикалистът.
" Повече пари " е прекомерно общо казано. Този път искаме да ни дадат дата или скица, в която за избран интервал от време нашите хонорари да доближат тези в областта на образованието ", разясни Кирил Бинев.
В образованието се завръщат младежи, а от сферата на културата те изтичат, означи той.
В момента заплащането на тези, които излизат на митинг, е между 1000 и 1300 лева и съгласно Бинев " непрекъснато ги застига минималната работна заплата ". Затова настояването е:
" Да бъде достигната заплата 2000 лв. и равнене на някои разлики вътре в самите културни институти. "
Кирил Бинев моли министърът на културата да седне и да подпише груповия трудов договор като страна, а в случай че не може да поеме тази отговорност, ще се извърнат към премиера.
" В Кодекса на труда няма правни учредения министър-председателят да подписва съглашения с миньори, енергетици, зърнопроизводители. Щом може с тях, тогава да подпише и с нас. "
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР