Културни дейци от цяла България излизат на протест в Деня

...
Културни дейци от цяла България излизат на протест в Деня
Коментари Харесай

Заради ниски заплати: Културни дейци от цяла България излизат на протест

К ултурни дейци от цяла България излизат на митинг в Деня на Народните будители /1 ноември/. Те излязоха с протестна декларация против " унизително ниските ", по думите им, хонорари на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, Българското национално радио, Българската национална филмотека.

В 12 ч. те се събират пред постройката на Столичната община.

" За следващ път минималната работна заплата доближи възнагражденията на експертите в региона на културата ", показват дейците на културата.

Протестиращите обявиха и своите претенции: 

1. Да бъдат увеличени работните заплати в бранша на не по-малко от 2000 лева и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в отрасъл " Образование “.

2. Да бъде повишен бюджетът за просвета на 1% от Брутният вътрешен продукт.

3. Да бъдат изменени разпоредбите за осъществяване на конкурсни сесии за целево финансиране на планове в региона на културата като бъдат признавани и разноски за хонорари на чиновници на кандидатстващата организация. До този миг такива разноски са неприемливи.

4. Да бъде повишен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 година за субсидирана численост на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

5. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за прехрана на останалите 50 музея, които към момента са финансирани като локални действия.

6. Да бъдат избрани средства за въвеждане на допълващ стандарт за ръководените открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

7. Да бъдат направени нормативни актове, с които да бъдат обезпечавани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с спомагателни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

8. В региона на музикално-сценичните изкуства и театрите да бъде обезпечена съществена работна заплата, а настоящата все още Методика, съгласно  член 23а от Закона за протекция и развиване на културата, да бъде модифицирана като допълващ стандарт за реализиране на активност и спомагателни хонорари.

9. Да бъде въведен допълващ стандарт за активност, обвързвана с цифровите услуги и цифровизация на книжовната памет, за софтуерните артикули и платформи, по този начин както е във всички европейски културни инстути.

10. При откриване на нови филиали и центрове към районните културни институти, те да бъдат обезпечавани с спомагателни щатни бройки.

11.  Да бъдат обезпечени почтени хонорари за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната организация " Архиви “.

12. Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите прародители от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия групов трудов контракт за " Музеи и галерии “. Ако той не направи това, каним  премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители.

" Обръщаме се към депутатите, министрите и политиците, към цялата българска общност: Подкрепете ни! Нашите претенции са обективни, тъй като те целят запазването на българската просвета ", съобщават от бранша.

Културните дейци декларират още, че в случай че настояванията им не бъдат чути, ще подхващат " общонационални ефикасни протестни дейности ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР