Културен център, на името на големия български писател Йордан Радичков,

...
Културен център, на името на големия български писател Йордан Радичков,
Коментари Харесай

Културен център, посветен на Йордан Радичков, скоро ще отвори врати

Културен център, на името на огромния български публицист Йордан Радичков, скоро ще отвори порти в Берковица. Това заяви кметът на града Милчо Доцов.

Той съобщи, че Радичков е гордостта на града и е належащо да бъде почетен уместно, да бъде наличен и за идващите генерации.

Новият културен център ще се обитава в някогашната постройка на локалното туристическо сдружение, която кабинетът даде за безплатно прилагане на Община Берковица. След ремонта, който локалната администрация направи, стартира работата по основаването на самия център.

В него ще бъдат изложени експонати, свързани с живота и творчеството на писателя, който е живял и учил Берковица. Освен това, в него ще се провеждат изложения, литературни четения и беседи с създатели, представяния на книги и други културни прояви.

Община Берковица разгласява и анкета на своя уебсайт, която пита жителите: "Смятате ли, че би трябвало да има музей на Радичков в Берковица? " Според резултатите 78% от гласувалите са уверени, че това е належащо.

Идеята за основаването на музей, отдаден на създателя на "Ние врабчетата ", е остаряла, само че едвам в този момент намира точното място, в което да бъде осъществена. През 2015 година съдружие „ Приятелите на Радичков " образува предприемчив комитет, който показа пред градската администрация предлагането си за основаване на музей на Йордан Радичков.

Йордан Радичков е роден на 24 октомври 1929 година в с. Калиманица, Монтанско. През 1947 година приключва гимназия в Берковица. Той е почетен с голям брой оценки и награди, както в България, по този начин и в чужбина. Произведенията му са превеждани на 37 езика и са издадени в 50 страни по света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР