Културен дом на нефтохимика вече е красив модерен център, в

...
Културен дом на нефтохимика вече е красив модерен център, в
Коментари Харесай

Културният дом на нефтохимика в Бургас впечатлява с новата си визия

Културен дом на нефтохимика към този момент е хубав съвременен център, в който всеки ще може да усеща артистичния дух на нашия град. Това сподели при представянето на изцяло обновената постройка кметът Димитър Николов.
" Когато собствеността на Културния център ни беше трансферирана, Община Бургас пое уговорката да ръководи по този начин постройката, че тя да носи наслаждение и наслада на бургаските жители и създатели. Затова участвахме в оперативната стратегия с мярката за рационализация и цялата реорганизация е реалност. Сега Домът на нефтохимика разполага с 8 изцяло независими зали. Това ги прави тъкмо в изискванията на пандемия доста по-практични и търсени, тъй като няма никакво секване на потоци от хора от другите школи и сформира, които ще употребяват модерния културен дом ", добави Николов.
Сградата на културния център е актуализирана по план " Реконструкция, ремонт и възобновяване, внедряване на ограничения за енергийна успеваемост в Културен дом на Лукойл Нефтохим ".
Той се осъществя посредством комбинирана поддръжка на безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014- 2020, финансов инструмент Фонд за градско развиване за районите София и Южна България от Фонд за устойчиви градове и личен принос на Община Бургас.
Реализацията на плана ще докара до превръщането на Културния дом в най-голямата и модерна постройка в община Бургас за осъществяване на културни събития от друго естество. Обновяването и функционално преосмисляне на обособените зали ще обезпечи модерни и съвременни условия за музикална, концертна и художествена активност, ориентирана към детската и младежка аудитория, сподели по време на събитието зам.-кметът по стратегическо развиване и екология, цифровизация и акомодация към изменение на климата Весна Балтина.
Домът на нефтохимика към този момент разполага с 8 многофункционални и изцяло актуализирани в духа на новите трендове зали. Преди реконструкцията те бяха 4. Всяка от тях разполага със лична озвучителна система и уместно осветяване. Към всички има съблекални, обзаведени с душове и дрешници.
" Зрителната зала ", която е най-голямата, разполага с 514 места. Сцената към този момент може да се върти, откакто дълги години задвижващият механизъм не функционираше поради щета. Това разрешава декорите да бъдат сменяни по време на зрелище. С сходна алтернатива могат да се похвалят единствено най-големите театри. За действието на сцената и провеждането на представленията са инсталирани 30 чиги. Това са устройства за ръководство на завесите, които се ръководят с микропроцесорен пулт.
След края на реконструкцията Зрителната зала бе кръстена на огромния композитор - бургазлията Тончо Русев, което е едно самопризнание за неговия гений и прелестно творчество.
Зрителната зала е оборудвана с напълно ново осветяване, което е инсталирано на 4 управляеми моста. Обособени са две зони за хора в инвалидни колички. Старите седалки са възобновени с нови и доста по-удобни.

Важна част в Зрителната зала е оркестрината, което разрешава в нея да се слагат освен театрални постановки, а още мюзикъли и оперети.
Техническата кабина в Зрителната зала също е напълно нова. Тя е разграничена на три панела - за кинопрожекции, тон и осветяване.
Камерната зала в културния център, ситуирана от страната на ул. " Христо Ботев ", също дава опция за осъществяване на разнообразни събития. Тя е със независим вход и е подобаваща за подготовки, изложения, конференции. Оборудвана е с огледала и станки за балет, може да се употребява и като картинна изложба.
Две нови зали са обособени в надстройката на Дома на нефтохимика. Те са с повърхност от 135 и 85 кв. метра и разполагат с огледала, станки за балет, озвучаване. Подходящи са за изложения, семинари и презентации.
В Дома на нефтохимика има обособени няколко ателиета, които може да се употребяват за образование по музика и изобразяване.
Изцяло актуализирани и обзаведени с огледала и специфични лампи са гримьорните. Така се обезпечават положителни условия за подготовка на артистите и бърза промяна на костюмите по време на зрелище.
Залата на Общинския съвет също е актуализирана. Тя също може да се употребява за семинари и презентации. Към нея има специфична витрина, в която ще бъдат сложени награди и оценки, които се връчват на изявени жители, и знаци на локалното ръководство.
Фоайето също е многофункционално. Оборудвано е със структури за окачване на картини, с цел да може в него да се организират изложения. По стените са инсталирани огромни монитори за лъчение на видеоматериали и презентации. Обособени са 6 касови пункта за продажба на билети.
Другата оригиналност в Дома на нефтохимика е вътрешният двор, в който е обособена сцена за провеждането на концерти, рецитали и други събития. За тяхното застраховане е обезпечена мобилна озвучителна техника и осветяване.
Сградата на НХК е обвързвана към газопреносната мрежа, оборудвана е с чилър система за отопление и изстудяване. Всяка една зала е снабдена със система за независимо контролиране на температурата.
Изцяло актуализирани са външните пана - на фасадата към ул. " Христо Ботев " и във вътрешната част. Изцяло е възобновен и откритият по време на реконструкцията стенна живопис с нестинарки, който в този момент се намира в библиотеката към клуба на ветераните от Лукойл - Нефтохим.
В постройката на културния център са обособени административни кабинети. В междинното крило ще се обитават съветските клубове към НХК. В северното крило ще се намират омбудсманът и административните ръков одства на Авиомузея и общинската дирекция за юношески действия. В южното крило ще се обитават хората от Съюза на ветераните на Лукойл - Нефтохим - ръководителят и Управителният съвет на организацията, както и библиотеката към клуба.
Удобствата за хората с увреждания също бяха акцент при реконструкцията. Монтирани са два асансьора за лица с колички в северното и южното крило. Във вътрешната част са инсталирани две пасарелки, които разрешават на хората с увреждания да стигат до всяка точка в постройката без да излизат от нея.
Към този миг повече от 20 школи и клубове са декларирали предпочитание да употребяват базата на Културен дом на нефтохимика за своята активност. Те са в разнообразни сфери - танци, спектакъл, музика, спорт. Заявки за прилагане въз основата на НХК се получават непрестанно.
Творческият сезон в Дома на нефтохимика ще бъде открит с благотворителния концерт " Да дарим опция ", който ще се организира на 09 януари, събота, от 18:30 часа в зала " Тончо Русев ". В него ще вземат участие изпълнителите от Red Light District Project, които са познати на бургаската аудитория с изявите си в So Far Sounds Sofia, " Джаз в Бургас ", Local Fest, " Младежки StartUp Fest ", " Бургас Рън ", July Morning и други. В идния им концерт ще се включи виртуозният саксофонист от Кипър - Александрос Красидес.
 
През януари ще се проведат още три забавни представления.
Проектът " Реконструкция, ремонт и възобновяване, внедряване на ограничения за енергийна успеваемост в Културен дом на Лукойл Нефтохим " е част от политиката на Община Бургас за основаване на дейни градски пространства, които сплотяват инфраструктура, събития, креативен общности и публики. Културният дом е разпознаваема и търсена локация, ситуирана в сърцето на градския център и с капацитет за насърчаване на многообразие от функционалности и взаимоотношения както с околното пространство, по този начин и с одобрени и набиращи известност модерни изкуства и креативен промишлености. Предвидените по плана действия са ориентирани към цялостна рационализация на сградния фонд, основаване на актуален архитектурно-художествен облик на постройката, функционално и свястно обогатяване на дейностите, използване на ограничения за енергийна и ресурсна успеваемост.
Създаване на условия за поощряване на културното разнообразие, креативната подвижност, развиването на културните промишлености и модерни форми на креативно изложение, бизнес самодейностите посредством реорганизация и рационализация на Културен дом на Лукойл Нефтохим
Реализацията на плана прибавя стойност към постигането на положение на градската културна инфраструктура, съответно на упованията на актуалните публики.
Проектът се осъществя посредством комбинирана поддръжка на безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014- 2020, финансов инструмент Фонд за градско развиване за районите София и Южна България от Фонд за устойчиви градове и личен принос на Община Бургас.

Видео: Петър Генчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР