Култова яма с животински череп отпреди близо осем века откриха

...
Култова яма с животински череп отпреди близо осем века откриха
Коментари Харесай

Конски череп отпреди 8 века в култова яма, откриха археолози

Култова яма с скотски череп отпреди близо осем века откриха археолозите от екипа на Илиян Петракиев при тазгодишните разкопки наоколо до крепостта „ Ряховец “ край Горна Оряховица.

В ямата е открит 50-сантиметров череп на кон, ритуално подложен в южна посока. Това е трета сходна находка, като до момента са били открити черепи на крава и на различен кон, сподели ръководителят на експедицията Илиян Петракиев.

Разкопките върху остаряло рекултивирано бунище край града не престават към този момент трета година и обгръщат терен, върху който са открити некропол, жилищен регион и ритуални ями, датиращи от 13 век. Според археолога тазгодишните находки са в поддръжка на научната догадка, че регионът е бил населяван от късно номадско население, което е било в развой на християнизация.

Откритите гробове са нетипични, те не са свързани с одобрения християнски траурен ритуал. Ориентирани са в посока Югозапад-Североизток, горните крака на покойниците са ситуирани в разнообразни пози, които не са присъщи за православния траурен ритуал, в същото време в непосредствена непосредственост до тях са и ритуални ями с скотски остатъци, уточни той.

Една от научните хипотези е, че тук са били заселени кумани, тъй като безспорната датировка от края на 12 – началото на 13 век съответствува с интервала, в който племето на куманите е било съдружник на българските владетели от този феодален интервал, даже царете от Второто Българско царство са с такова родословие, означи Петракиев и акцентира, че е предстоящо да има такова население до столичния Търновград, само че е мъчно да се потвърди хипотезата единствено по археологически път, по тази причина находките ще бъдат подложени и на различен тип разбори.

Реставраторът Руен Хаджиниколов от Регионалния исторически музей във Велико Търново извади конския череп, прокиснал към осем епохи подземен посредством специфична технология, с която би трябвало да бъде съхранена неговата целокупност. Предстои находката да бъде изследвана в Националния природонаучен музей, след което, в случай че е допустимо, ще бъде консервирана и изложена в сбирката на Историческия музей в Горна Оряховица, оповестява Българска телеграфна агенция.

Обгорели греди от наземно жилище, открити от експедицията тази година, са изключително скъпи, тъй като посредством разбор от експерти към Българска академия на науките ще бъде открито какъв е типът дървесина и отминалостта й посредством метода дендрохронология.

И тази година в разкопките са взели участие студенти от компетентност „ Археология “ към Историческия факултет на Великотърновския университет. Сред тях е третокурсничката Пламена Савова, която е проучвала терен, в който са открити сечива и монети. Според нея археологическият обект е забавен, тъй като обгръща разнообразни интервали с находки от жилища и некрополи. Финансирането на разкопките и през тази година е от бюджета на Община Горна Оряховица в размер на 20 хиляди лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР