„Култът“ на Страшния съд във Филипините е обвинен в сексуално насилие над деца

...
Минданао, Филипините – Обвинено е неясно религиозно движение, за което
Коментари Харесай

Минданао, Филипините – Обвинено е неясно религиозно движение, за което се смята, че насърчава идеологията за предстоящия край на света за участие в сексуално насилие и принудителни бракове на собствените си членове, включително деца.

Socorro Bayanihan Services, която първоначално е била гражданска организация, се е превърнала в квазирелигиозна група, за която също се твърди, че е замесена в изнудване на пари от своите членове, както и в търговията с наркотици в град Сокоро, остров в Минданао.

Организацията, сега известна като Omega de Salonera, има най-малко 3500 членове, включително 1580 деца. Съобщава се, че те са изолирани в планински анклав, „строго охраняван“ от неговите членове, каза сенатор Риса Хонтиверос в реч в Сената на Филипините в понеделник вечер.

„Това е мъчителна история за изнасилване, сексуално насилие, злоупотреба с деца, принудителни бракове, извършени от култ върху непълнолетни. Този култ е въоръжен и опасен“, добави Хонтиверос, цитирайки разкази на свидетели.

През последните седмици най-малко осем деца успяха да избягат от планинската общност и предоставиха мъчителни свидетелства от първо лице на властите в град Сокоро.

„Принудителен брак“

15-годишно момиче с псевдоним Chloe свидетелства чрез видеозапис, че лидерът на групата Jey Rence B Quilario я е принудил да се омъжи за 21-годишен мъж, когато е била на 13 години.

Куиларио е почитан от членовете на групата и твърди, че е превъплъщението на Исус и новия спасител на света. Той е наричан още Месията.

Твърди се, че на няколко пъти Куиларио е заключвал Клоуи в една стая с новия й съпруг и я е принуждавал да прави секс с него.

Твърди се също, че Куиларио е казал на съпруга си, че „има право да я изнасили“, защото са били женени, разплакано си спомня Клои.

Клои каза, че е умолявала родителите си да разтрогнат брака й, но те отказаха, казвайки, че трябва да следват волята на Месията.

Hontiveros каза, че сексуални престъпления се извършват срещу други деца и тийнейджъри, живеещи в планинската общност.

„Според преки свидетелства и свидетелства от първа ръка, Куиларио е участвал в актове на сексуално малтретиране и насилие срещу непълнолетни, включително нареждане на момичета да спят с него“, твърди сенаторът.

„Гори в ада“

Поредица от земетресения, които удариха провинция Суригао дел Норте в началото на 2019 г., станаха тласък за лидера да привлече последователи да се присъединят към групата в планините на Сокоро и да бъдат „спасени“ от предстоящия край на света, според Hontiveros изявление.

След това на членовете беше казано, че ако откажат да напуснат домовете си, в крайна сметка ще „горят в ада“.

В резултат на предупреждението на лидера се случи „масово изселване“ към планините, като последователите отказаха заплати.

„Също така получих информация, че истинският и по-съществен източник на финансиране на този култ е от наркотици“, каза сенаторът, добавяйки, че истинската мотивация на лидерите на групата е да създадат „човешки щит“, за да избегнат преследване за наркотици дейности.

Във вторник офисът на Хонтиверос каза на Ал Джазира, че е поискал от властите да проведат разследване.

В радио интервю във вторник Мамерто Галанида, старши член на групата, отхвърли „несправедливите“ обвинения и каза, че е готова да се изправи срещу всяко разследване.

Във Филипините има няколко религиозни групи, които са етикетирани от властите като „култове“.

През 2002 г. конфронтация между властите и последователи на друга група в района Суригао на Минданао се превърна в смъртоносна, след като те оказаха съпротива при ареста на своя лидер, който беше заподозрян в избиването на членове на собственото си семейство.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР