Култът към някои египетски божества е навлязъл по българските земи

...
Култът към някои египетски божества е навлязъл по българските земи
Коментари Харесай

Ранно свидетелство за култа към египетските божества по българските земи

Култът към някои египетски божества е навлязъл по българските земи доста по-рано, в сравнение с учените смятаха до в този момент. Надпис върху мраморен фундамент открит в останките на античен Одесос разкрива, че култът към Сарапис Изида и Анубис е съществувал още в трети век преди Христа.

Този надпис дружно с още 650 находки от 7 обекта събрани демонстрират най-хубавото от изследванията предишното лято в Националния археологически музей.

Надписът върху фундамент на скулптура от античен Одесос е категоричен - посвещение на общността за Сарапис, Изида и Анубис божествата споделящи общ храм. И Отнесен към втори трети век преди Христа, това е най-ранното удостоверение за навлизането на египетските божества по нашите земи. Това е и времето след похода на Александър Македонски, който трансформира вечно античния свят.

" Древният свят става доста по-глобален, доста по-свързан в границите на антична Гърция, на антична Тракия зад доста вярвания и култове от изтока и от Египет по-късно в границите на тракийския свят кипи доста дейна търговия движат се занаятчии и търговци, хора движат се надлежно хрумвания, култове и вярвания ", съобщи гл. ас. доктор Камен Бояджиев, организатор, отдел Експозиции, НАИМ-БАН.

След походите на Александър се завръщат и неговите воини. Знае се че траките са били най-смели в борбите, защото вярвали в безсмъртието. Това изяснява навлизането на култа към египетските божества във вътрешността в страната, храм на Сарапис е издигнат и в Сердика. Следи от различен фетиш - доста остарял и необичаен археолозите откриват край Драгоман. Статуетката е на богинята на нощта Никс.

Богинята на нощта е майката на съня и на гибелта, на Танатос. Самата направа е доста добра и най-вероятно е правена в някое централно ателие, не е локална направа и метода, по който е попаднала в обстановка, в която я намираме или е плячка или е нещо което е събирано от генерации ", добави археологът Борислав Бориславов.

Къщата, в която разкрили скъпата статуетка е напълно елементарна, колкото да личат основите ѝ. И учените с още по-голяма изненада откриват друго украшение - гущер с инкрустирани камъни. В началото на 4-и век, притежателите наподобява са били принудени бързо да избягат от опасност по време на гражданските войни сред император Константин и Лициний.

И макар голямото количество скъпи находки, изложбата на фона поокастрен бюджет за идващия сезон, стана мотив за горест.

" И поради това, че носим отговорност за други хора, за тези, които идват след нас, за младото потомство, за които носим отговорност да ги въведем в специалността ", сподели още доцент доктор Христо Попов, шеф на НАИМ към Българска академия на науките.

При състояние, че можем да им предложим вероятност от 900 лв., вероятността е ясна. И за следващ път научните и музейните служащи са принудени да изясняват, че специалността им не е без значение
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР