Кулминация на тържествата по случай Трети март беше тържествената заря

...
Кулминация на тържествата по случай Трети март беше тържествената заря
Коментари Харесай

Празнична заря-проверка в София беляза кулминацията на тържествата за Трети март

Кулминация на тържествата по случай Трети март беше тържествената заря - инспекция довечера в София. Подробности от площад " Народно заседание " вижте в директното включване на Александър Марков.

На тържествената заря-проверка в памет на героичен починалите за свободата и независимостта на България участваха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов.

В тържественото си слово президентът и висш главнокомандващ Румен Радев съобщи, че възкресението на България отпреди 141 години е плод на дълго изпитание и доста жертви - от Паисий през кладите на Батак и Клисура, до Левски и в последна сметка Руско-турската освободителна война. Президентът напомни, че за българската независимост падат българи, руснаци, румънци, финландци, украинци.
Румен Радев, президент на Република България: Свободата идва на щиковете на армията на царя Освободител, Александър Втори. През годините и най-много в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван съгласно политическата обстановка на момента. Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите. Че глобазираният човек ще надрасне условностите на предишното, историята, паметта, езика и националната си просвета. Днес политиката взема реванш над тази илюзия, по тази причина и дни като днешният са мотив за респект, само че и мотив за единство към историческата истина, към идеала на възрожденците, в който българите не се разделят по религия и прлоизход, нито по ранг и благосъстояние, а дружно се борят за високи цели.
В празничния ден честванията в София започнаха на пл. " Свети Александър Невски " с обичайна гала по издигане на националното знаме. Присъстваха президентът Румен Радев, началникът на защитата ген. Андрей Боцев, представителните подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър.

Президентът Радев одобри рапорта на началника на почетния часовой и се поклони на националното знаме. По време на издигане на знамето беше изпълнен Химнът на Републиката и бяха създадени 20 залпа от 122-милиметрова артилерийска батарея, ситуирана в Княжевската градина.

С поднасяне на венци и минута безмълвие пред Паметника на незнайния боец беше почетена паметта на починалите за свободата и независимостта на България. Церемонията приключи с церемониален марш на Националната гвардейска част.

По-късно пред Президентството беше осъществена и промяна на тържествения гвардейски часовой.
 Тържествена промяна на караула бе осъществена пред президентството Тържествена промяна на караула бе осъществена пред президентството
Тържествената промяна на почетния гвардейски часовой пред президентството се утвърди като традиция за огромни празници. Кратката, само че блестяща гала съ...
Още по тематиката 141 години свободна България
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР