Кулинарен празник събра десетки жители и гости на Брезово на

...
Кулинарен празник събра десетки жители и гости на Брезово на
Коментари Харесай

Аромат на кисело зеле със свинско се разнесе из Брезово! Кулинари издават тайната на вкусната брезовска тава

Кулинарен празник събра десетки поданици и посетители на Брезово на третия ден след Рождество Христово. От ранния следобяд из центъра на града се носи мирис на кисело зеле и свинско, които къкрят в огромни медни тави. А посетителите могат да дегустират обичайното за този край и това време на годината ядене – брезовска тава. Тавите са приготвени от най-изявените домакини, всяка от които е наследила рецептата от своята баба.
Прочетете още


" Това ядене се подготвя от генерации в нашето семейство и всички доста го обичаме ", споделя пред Trafficnews.bg 76-годишната Милка Чоновска. Тя и останалите майсторки на специалитета издадоха тайната за приготвянето му.



На първо място е доста значимо продуктите да са домашни и да са качествени. Още при започване на предишния месец дамите са заложили зелето да шупва в бидони. За приготвянето на тавата си  имат специфични дървени съдове - зелници, в които зелето не се реже, а се начуква на ситно. 

" След това го поставям в тенджерата да ври. Като поомекне, прибавям една шепа ориз ", изяснява кулинарката. 

Свинското се запържва, като първо се поставят по-тлъстичките части, с цел да пуснат мазнинка, и откакто порозовеят, се прибавя и останалото. 

Зелето се изважда от тенджерата, изтисква се доста добре и се поставя в тавата. В " кладенче " в средата се прибавя червен пипер и лой, в която е пържено месото. Разбърква се добре, след което се прибавя и запърженото свинско и още веднъж се разбърква. 

" Запича се и става мозък - да си оближеш пръстите ", споделят дамите. И прибавят, че ястието върви с люти чушки и хубаво алено винце.  



Празникът тук ще продължи с танцово зрелище с огън „ Bright eye “. В ръцете на артистите огънят ще рисува форми, като публиката ще се наслаждения на акробатични детайли и пиротехнически резултати. С огнения театър ще бъде подложен и финалът на поредицата празнични събития в Община Брезово.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР