Кулата в Ум ер-Расас Previous Next Безкрайната воля на монасите

...
Кулата в Ум ер-Расас Previous Next Безкрайната воля на монасите
Коментари Харесай

Безкрайната воля на монасите стълпници

Кулата в Ум ер-Расас

Previous Next Безкрайната воля на монасите стълпници 17 август, 2019 08:48 | от Мартин Дамянов | Архитектура

В пустиня в Йордания се извисява кула с място за живеене на върха си. Кулата в Ум ер-Расас е част от археологически обект, който съдържа остатъци от римски, византийски и ранни мюсюлмански цивилизации. Висока е 14 метра, няма порти, няма стълби, няма и никакъв метод да я напуснеш. Квадратната й основа, на километър и половина от византийския град Кастрон Мефа, към момента е изцяло здравa след 1000 години необитаем вятър и слънце. Църквата и дворът към нея към този момент са съвсем на прахуляк.

 Simeon Stylites icon 1465

Икона на Св. Симеон Стълпник от 1465

Аскетичните християнски монаси, представители на това придвижване, били извънредно отдадени на самодисциплината и лишението от всевъзможни улеснения като живеели в изолираност високо над света. Кулата най-вероятно е била дом на един от тези монаси през 15 век.

Стълпниците следвали образеца на Свети Симеон Стълпник, прочут измежду българите още като Симеон орач и Симеон брульо. Той бил в непрекъсната молитва и поради всеотдайността си станал толкоз известен измежду поклонниците, че в един миг нямал време за своето поклонство. Така с цел да откри покой, Симеон се изкачил на върха на една кула в град Алепо, днешна Сирия. И макар че следобяд допускал гости, които да се качват при него по стълба, с цел да желаят препоръките му, той в никакъв случай не слизал.

Свети Симеон Стъплник се качва в кулата през 423 и остава там до гибелта си 37 години по-късно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР