Кула с часовник с шифър, съветско копие на Биг Бен

...
Кула с часовник с шифър, съветско копие на Биг Бен
Коментари Харесай

10 невероятни часовникови кули в Русия

Кула с часовник с код, руско копие на Биг Бен или средновековна кула с циферблат с кирилица вместо числа?

Събрахме най-любопитните постройки.
1. Спаската кула


Legion Media

Главният часовник в страната и една от най-разпознаваемите кули в целия свят. Именно на фона на Спаската кула годишно президентът на Русия произнася новогодишното си послание.

Кулата е издигната от италианския проектант Пиетро Солари през 1491 година. Наричат я Фроловата стрелница (в чест на близка църква). Близо 200 години по-късно чудотворната икона на Неръкотворния Спасител е пренесена през нея в катедралата Успение Богородично в Кремъл и кулата стартира да се назовава Спаска и Света. От тогава през зданието се минава единствено пешком и без шапка.



Legion Media

Самият часовник на Спаската кула се появява за първи път през 1625 година и е изработен от англичани, по-късно е променян няколко пъти. Сегашната версия е от началото на XIX век.
2. Камбанарията на Софийската черква във Вологда


Legion Media

Първата камбанария е дървена и се появява през XVI век в катедралата „ Света София “. Още тогава, с изключение на 11 камбани, тя има часовник, което е необичайност за Рус.



Ted.ns (CC BY-SA 4.0)

Но избухнал пожар не пощадява камбанарията. Тази, която виждаме през днешния ден, е построенa през 1869-1870 година върху непокътнатия низък етаж. Така се появява 73-метрова псевдо-готическа камбанария, на която е инсталиран и часовников механизъм.
3. Невянската кула


Legion Media

„ Пизанската кула “ в дребното градче Невянск в Урал е с надолнище от съвсем 2 метра. Построена е през 1721-1725 година по поръчка на предприемача Акинфи Демидов. Кулата е увенчана с 9 камбани и направени в Англия музикални пеещи часовници. Според легендата кулата съзнателно е проектирана с надолнище, отклонението към Тула символизира уважението към родния град на династията Демидови.



Вячеслав Бухаров (CC BY-SA 4.0)

През цялото време кулата играе ролята на камбанария, пост за защита, заводски списък, офис, лаборатория и даже затвор. Днес тя е част от Невянския историко-краеведски музей.
4. Часовниковата кула във Виборг


Ludvig14 (CC BY-SA 4.0)

Това е камбанарията на катедралата на Виборг, която е разрушена по времето на съветско-финландската война. А също и главната постройка на остарелия феодален Виборг – стените на камбанарията са направени от камъни и в основата си доближават съвсем 2 метра дебелина. След войната кулата би трябвало да промени функционалността си, тя става часовникова кула и в това време наблюдателна кула за градската пожарна бригада.



И. Носов/Sputnik

Между другото, върху нея към момента стоят същите камбани с посветителен надпис, които са дарени на града от Екатерина II преди съвсем три века.
5. Красноярският Биг Бен


Ерван Пенсек

Часовникова кула като Биг Бен е планувана да бъде издигната в Красноярск, град в Източен Сибир, през 60-те години на предишния век.



Legion Media

Дълго време, до 2001 година, циферблатът върху часоника е електронен, демонстрира освен времето, само че и температурата на въздуха. Когато механизмът се скапва е сменен с часовник с машинален циферблат.
6. Камбанарията на Петропавловския събор


Legion Media

Часовниците на гробницата на съветските императори се появява през 1776 година. Те са донесени от Холандия, страна, от която е заимствано толкоз доста по време на строителството на „ северната столица “.



Никонико962 (CC BY-SA 4.0)

Благодарение на своя 40-метров шпил, катедралата „ Петър и Павел “ е най-високата постройка в Русия до 1952 година.
7. Кьонигсбергската черква


Legion Media

Заострената кула на тогавашната основна католическа черква на източнопруския Кьонигсберг е увенчана с часовници с махало. Те се появяват там в средата на XVII век, само че не доближават до наши дни заради Втората международна война.



Legion Media

Сега часовникът на кулата повтаря външния тип на предвоенните, само че е с съвременен механизъм и си сверява времето по спътник.
8. Сочинската кула


Георги Долгопски (CC BY-SA 4.0)

Сградата на жп гарата в Сочи е издигната по план на един от основните архитекти на московското метро Алексей Душкин. Той от своя страна, когато основава часовниковата кула, измисля гатанка, над чието решение се борят към този момент половин век. Архитектът украсява циферблата със знаците на зодиака, само че отстранява знаците на Водолей, Телец и Скорпион от зодиакалния кръг, като ги заменя със съзвездията Ловджийски кучета, Лебед и Змия. Всички знаци са разместени, оставяйки на местата им единствено Лъв, Дева и Везни.



Кемал Козбаев (CC BY-SA 4.0)

Има версия, че мистериозният код е обвързван с вярванията на славяните. Хрътките в антични изображения са впрегнати в колесницата на Дажбог, настойник на плодородието и слънчевата светлина. Велес, богът на разказвачите, е показан с облика на змия. Лада – богинята на пролетта и любовта в славянската митология, се свързва с облика на бял лебед.

Според друга версия, Душкин, пристрастен от архитектурния жанр на Древен Египет, шифрова датата на довеждане докрай на строителството на жп гарата върху циферблата.
9. Кулата на Суздалския кремъл


Legion Media

На четири часа път с кола от Москва се намира античният град Суздал, чиято историческа част значително е запазила истинския си староруски жанр и неповторимите обекти. Един от тях е кулата на Суздалския кремъл с циферблат, сходен на камбаните на Московския кремъл.



Legion Media

Часовниците в Суздал обаче имат букви вместо числа. Такива циферблати са употребявани във времето преди Петър I, когато числата са били посочени на кирилица. Преди императора букви са сложени даже на камбаните на Московския кремъл, само че царят-реформатор освен преработва (опростява) кирилицата, само че и превежда обозначението на цифрите по западен метод.
10. Водната кула на Раушен


Legion Media

Водната кула в Светлогорск, някогашният курорт Раушен (до 1947 година), е визитната картичка на града. Построена е по план на архитекта Ото Валтер Куккук през 1900-1908 година и е благосъстоятелност на морската водолечебница. А известният безоблачен часовник се появява на нея още по време на руската власт през 1978 година.



Legion Media

Циферблатът с изображението на слънцето и зодиакалните съзвездия се вписва толкоз добре във външния тип на постройката, че мнозина считат, че часовникът постоянно е бил там.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР