Кухненската кърпа за ръце може да стане разсадник на чревната

...
Кухненската кърпа за ръце може да стане разсадник на чревната
Коментари Харесай

За два дни кухненската кърпа се пълни с бактерии

Кухненската забрадка за ръце може да стане разсадник на чревната бактерия Ешерихия коли при незадоволително постоянно пране. Това изясниха учени от Аризонския университет. Научната обява излезе на уеб страницата на висшето образователно заведение.

Целта на проучването била да се разбере по какъв начин се развиват бактериите в кърпите, с които се избърсват ръцете, съдовете или повърхностите в кухнята.

Учените събрали 82 кухненски кърпи, предоставени им от 82 фамилии от пет огромни американски и канадски града. По време на проучването върху 89% от тях били открити колибактерии, освен това върху 25,6% те били Ешерихия коли.

Опасната бактерия се развива върху кърпи, които не са изпирани постоянно.

„ Много хора не си мият ръцете задоволително дълготрайно под струята и когато ги избършат, те втриват в тъканта бактерии. След към два дни, в случай че си избършете лицето в кърпата, ще получите повече бактерии, в сравнение с в случай че си пъхнете главата в тоалетната паница и пуснете водата “, декларира един от създателите на проучването Чарлз Хърба в изявление за изданието „ Тайм “.

Колибактериите са от фамилията на ентеробактериите, измежду които се срещат и такива патогени като салмонелозата и чумната пръчица. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР