Кучетата са много по-хитри, отколкото си мислим – те ще

...
Кучетата са много по-хитри, отколкото си мислим – те ще
Коментари Харесай

Кучетата знаят, когато ги лъжете

Кучетата са доста по-хитри, в сравнение с си мислим – те ще ни пренебрегват, когато си мислят, че ги лъжем, сочи ново проучване. Животинките могат да разпознаят измамата даже и от страна на хора, които не познават (поне що се отнася до извънредно значимия въпрос с храната).

Проучването, оповестено в Proceedings of the Royal Society B , е ревизира дали кучетата, сходно на хората, могат да употребяват разнообразни подсказки, с цел да оценят правдивостта на хората. Те откриват, че в някои случаи кучетата могат да схванат дали някой ги мами – нещо, което приматите и дребните деца не могат.

„ Смятахме, че кучетата се държат като деца на 5-годишна възраст и човекоподобни маймуни, само че в този момент започваме да си мислим, че може би кучетата могат да схванат по кое време някой лъже – споделя съавторът на проучването Людвиг Хубер от Виенския университет пред New Scientist. – Може би си мислят „ Този човек разполага със същото познание, с което и аз, и все пак ми сервира неверната информация “. Напълно допустимо е те да гледат на това като съзнателно заблуждение, т.е. неистина. “

Как може да се ревизира сходно нещо? При кучетата храната постоянно е водещ мотиватор. Изследователите организират простоват опит с 260 кучета от разнообразни породи, в това число шнауцери, ретрийвъри, бордър коли и териери, при който животните би трябвало да открият храна, скрита в кофи. Според откривателите кучетата биха могли да последват своята лична вътрешен глас, когато индивидът насреща им сервира подвеждаща информация за местоположението на храната.

Специалистите слагат кучетата пред две непрозрачни кофи. Неизвестен за тях човек им дава упътвания до тази, която съдържа скритото лакомство. Той почуква върху кофата с храната, поглежда кучето и съгласно изследването – споделя „ виж, това е хубаво, това е доста хубаво “. Следвайки тези упътвания, кучетата получават лакомството.

При втората част кучетата следят по какъв начин втори (отново незнаен за тях) човек поставя храната под другата кофа – от време на време в наличието на различен, от време на време – не. Интересното в тази ситуация е, че близо половината от животните пренебрегват упътванията до кофата, идващи от човек, който не е участвал при размяната, което значи, че те са знаели, че той не е имал визия в коя кофа е храната. Нещо повече – 2/3 от кучетата пренебрегват съвета от хората, които ги направляват към неверната кофа в случаите, в които са участвали при подмяната, което значи, че кучетата са знаели, че ги лъжат. Животните демонстрират, че осъзнават по кое време ги манипулират и избират да следват своя личен образен опит, а не човешката връзка – нещо, което учените не са очаквали да се случи.

Специалистите означават, че при предходни изследвания и приматите, и дребните деца са по-склонни да последват съвета на лъжеца, макар че са видели истината със личните си очи. Това значи, че кучетата са по-малко доверчиви на препоръките на хората – най-малко не и на тези, които не познават. Дали това ще важи и при общуването сред домашни любимци и техните притежатели? Все още не знаем.

Тази дарба на кучетата не би следвало да ни изненадва. Предишни изследвания демонстрират, че самите те са много хитри измамници, знаят по какъв начин да си взаимодействат с нас и даже умеят да ни манипулират.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР