Кучетата с плоски муцуни като булдози и мопсове са два

...
Кучетата с плоски муцуни като булдози и мопсове са два
Коментари Харесай

Кучетата с плоски муцуни са по-застрашени от топлинен удар

Кучетата с плоски муцуни като булдози и мопсове са два пъти по-застрашени от топлинен удар от другите породи , заяви в. " Мейл он сънди ".

Заради прекомерното селектиране тези породи не могат да се охлаждат. Кучетата не се потят като хората и разчитат на учестеното дишане, с цел да смъкват температурата си. Късата и необятна глава обаче понижава успеваемостта на този развой, откриха специалисти от университета Трент в Нотингам и Кралския ветеринарен лицей.

Специалистите са употребявали за проучването си данни за съвсем един милион кучета във Англия, взети от ветеринари. От тези пациенти 1200 получили лекуване за топлинен удар.

Данните разкриха, че кучетата с плоски муцуни са два пъти по-застрашени от топлинен удар от събратята им с дълги муцуни. Някои породи обаче са изправени пред още по-голям риск. Английският булдог да вземем за пример е 14 пъти по-застрашен от топлинен удар от лабрадора, който е употребен като контролна порода. Опасността за френския булдог е шест пъти по-голяма, за дога от Бордо - пет пъти, а за мопса - три пъти.

Заради късия нос кучетата с плоски муцуни могат да генерират повече топлота, когато дишат учестено, вместо да се охлаждат.

Други кучета, като чау-чау и голдън ретривъра са по-застрашени от топлинен удар поради двойната си четина. При чау-чау рискът се усилва 17 пъти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР