Кучетата показват по-голяма чувствителност на мозъка към речта, насочена към

...
Кучетата показват по-голяма чувствителност на мозъка към речта, насочена към
Коментари Харесай

Кучетата са по-чувствителни, ако им говорят жени

Кучетата демонстрират по-голяма сензитивност на мозъка към речта, ориентирана към тях, в сравнение с към речта, ориентирана към възрастни, изключително в случай че приказват дами, заяви уеб сайтът " Фис ", цитирайки научно проучване.  

Чрез осъществяване на изследване върху подготвени кучета маджарски откриватели от Катедрата по етология към университета " Ларанд Йотвьош " в Будапеща са разкрили прилики сред мозъците на бебета хора и кучета.

При другарство с бебета поради лимитираната им езикова подготвеност се използва присъща интонация. По сходен метод хората приказват на кучетата. Важно е да се приказва на бебето, тъй като това подкрепя когнитивното, общественото и езиковото развиване на децата. 

Унгарските откриватели са измерили мозъчната интензивност на кучето посредством функционален магнитен резонанс (fMRI). Обучени фамилни кучета са слушали диалект, ориентиран към кучета, бебета и възрастни, записан от 12 дами и 12 мъже, добавя Българска телеграфна агенция.

Проучването демонстрира, че слуховите области на мозъка на кучетата реагират повече на тирада, ориентирана към кучета и бебета, в сравнение с към речта, ориентирана към възрастни.

Речевата сензитивност на мозъка на кучето е по-изразена, когато говорещите са дами.

Повишената сензитивност на кучешкия мозък към говора на дамите може да се дължи на обстоятелството, че дамите по-често приказват на кучетата с присъща интонация, в сравнение с мъжете, изяснява Анна Габор, съавтор на проучването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР