Кучетата могат да използват невероятното си обоняние, за да открият

...
Кучетата могат да използват невероятното си обоняние, за да открият
Коментари Харесай

Червей подушва рак на белия дроб

Кучетата могат да употребяват невероятното си подушване, с цел да открият разнообразни форми на рак в човешкия мирис, кръв и урина. По същия метод в лаборатория един доста по-прост организъм - кръговиден червей C. elegans, си проправя път към раковите кафези, като следва миризма.

Днес учените оповестяват за устройство, което употребява дребните червеи за разкриване на ракови кафези на белия дроб . Този " червей върху чип " може един ден да помогне на лекарите да диагностицират неинвазивно рака в доста ранен етап.

Изследователите ще показват откритието си на пролетната среща на Американското химическо сдружение (ACS).

Ранното диагностициране на рака е от решаващо значение за ефикасното лекуване и оцеляването на пациентите , споделя Нари Джанг, дипломант, който ще показа работата на екипа на срещатата. Затова методите за скрининг на рака би трябвало да бъдат бързи, лесни, икономични и неинвазивни. Понастоящем лекарите диагностицират посредством образни проучвания или биопсия, само че тези способи постоянно не могат да открият туморите в най-ранните им стадии. Въпреки че кучетата могат да бъдат подготвени да откриват човешки рак, не е практично и хуманно да се държат в лаборатории. Затова Джанг и доктор Шин Сик Чой, основен откривател на плана, вземат решение да употребяват червеи, наречени нематоди, които са дребни (с дължина ~1 mm), елементарно се отглеждат в лаборатория и имат извънредно подушване, с цел да разработят неинвазивен тест за диагностика на рак.

" Клетките на рака на белия дроб създават друг набор от миризливи молекули, разнообразни от естествените кафези ", споделя Чой, който работи в университета Мьонгджи в Южна Корея.

" Добре знае се, че живеещият в почвата нематод C. elegans се притегля или отблъсква от избрани миризми, тъй че ни хрумна концепцията, че този кръговиден червей може да се употребява за разкриване на. " Други откриватели са сложили нематоди в петриеви блюда и са добавили капки човешка урина, като са забелязали, че червеите с преимущество пълзят към проби от урина на пациенти с рак . Джанг и Чой желаят да реализират скоро точна и лесна за потребление форма на теста./БГНЕС, American Chemical Society
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР