Кучетата имат завидно умение за ориентиране. Дори когато се намират

...
Кучетата имат завидно умение за ориентиране. Дори когато се намират
Коментари Харесай

Кучетата могат да използват магнитното поле на Земята, за да се ориентират

Кучетата имат забележително умеене за насочване. Дори когато се намират на изцяло непознато място, те съумяват да намерят директен път.

Сега за първи път чешки учени откриха доказателства, че нашите четириноги другари могат да усещат и да се ориентират благодарение на слабото магнитно поле на Земята.

Как тъкмо го вършат? Все още не е ясно. Изглежда обаче това мистериозно възприятие, известно като магниторецепция, в действителност съществува при кучетата (както и при доста други животни, в това число птици, саламандри и жаби).

Учените от край време подозират, че кучетата имат този гений, само че в никакъв случай до момента не са го тествали тази догадка по толкоз сериозен метод.

„ Наистина съм впечатлена от получените данни “, разяснява биологът Катерин Ломан. Тя учи магниторецепцията у птиците и костенурките и не е взела участие в новото изследване.

Докато ловуват, някои кучета просто употребяват оставените от себе си следи, с цел да се върнат до стартовата точка. Други обаче следват напълно нов маршрут – умеене, известно като разузнаване (scouting). Това е изключително забавна дарба, само че до момента методът, по който животните се ориентират (и каква връзка има това с магнитното поле) е бил проучван при другите типове, само че не и при кучетата.

Преди няколко години учени от Природонаучния университет в Чехия откриват, че кучетата уринират и дефекират по геомагнитната ос север-юг. Т.е. това ни навежда на мисълта, че те могат да усетят магнитното поле на Земята. Сега сходен екип от същия университет откриват, че и разузнаването разчита на това мистериозно възприятие.

Изследователите наблюдават навигационните качества на 27 кучета от 10 породи в продължение на цели 3 години (в интервала 2014-а – 2017-а). Животинките са били екипирани с яки с GPS датчици и камери. Те от време на време са били пускани да тичат свободно в непознати за тях гори. Кучетата постоянно са навлизали във вътрешността в гората, само че незабавно щом стопаните им ги извикват, те се връщат безпроблемно. 60% от тях наблюдават пътя, по който към този момент са минали, само че в 1/3 от случаите те избират напълно друг маршрут. Във втория случай те се връщат до притежателя си с къс, към 20-метров спринт по геомагнитната ос север-юг - като че ли разполагат с компас.

След обстоен разбор на данните учените откриват, че във втория случай кучетата се управляват от геомагнитното поле на Земята – те безусловно съпоставят своята ментална „ карта “ с вътрешния си „ компас “. Именно по този метод дефинират посоката, в която е належащо да се придвижат.

Едно от евентуалните пояснения за тази геомагнитна сензитивност може да е протеин, наименуван криптохромозом-1, защото той се въздейства от земното магнитно поле. Тази сензитивност е присъща и за други животни – да вземем за пример китове, голи земекопи и даже пчели.

Изследването е оповестено в eLife.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР