Кубинците гласуват за парламент днес. Това е част от процеса

...
Кубинците гласуват за парламент днес. Това е част от процеса
Коментари Харесай

Парламентарни избори в Куба

Кубинците гласоподават за парламент през днешния ден. Това е част от процеса по избора на нов президент, който се организира в първата половина на тази година.

Народните представители, който ще бъдат определени, ще имат 5-годишен мандат, по време на който обаче няма да получават заплата. Кубинският парламент е с 470 места, за които се състезават 470 претенденти.

Днешните парламентарни избори са първите, откакто през 2019 година кубинците утвърдиха на референдум нова конституция. В бюлетините няма да попадат претенденти от опозицията, осведоми БНР. Избирателите ще имат няколко разновидността: да поддържат всички претенденти, да поддържат няколко, да поддържат единствено един, да се въздържат от гласоподаване или да подадат невалидна бюлетина.

Новите народни представители ще би трябвало да вземат решение проблемите на страната, която е в рецесия. Икономическите компликации доведоха до дефицит на хранителни артикули, гориво, медикаменти и електричество. Тези проблеми подхраниха митинги през юли 2021 година, за които се счита, че бяха най-големите от революцията на някогашния водач Фидел Кастро през 1959 година

Важно е също по този начин каква ще бъде изборната интензивност. Тенденцията е интензивността да спада, като редом с това се следи неустойчивост в обществото.

Новоизбраните народни представители ще
Всичко за Вашата сватба
се съберат на първото си съвещание до 45 дни след изборите. Те ще би трябвало да изберат новия президент на Куба, който ще е един от депутатите. Очаква се сегашният президент Мигел Диас-Канел да бъде избран отново.

Някои наблюдаващи подлагат на критика изборите в Куба и настояват, че те не са задоволително транспарантни. Твърди се също по този начин, че в изборния развой няма същинска съпротива и че изборите се управляват от Комунистическата партия, която конституцията от 2019 година назовава " движещата политическа мощ на обществото и страната ".

Кубинските управляващи пазят еднопартийната система, като споделят, че тя е залог за национално единение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg