Кубинското правителство ще повиши цените на бензина и дизела на

...
Кубинското правителство ще повиши цените на бензина и дизела на
Коментари Харесай

Куба ще повиши цените на горивата с 500%

Кубинското държавно управление ще увеличи цените на бензина и дизела на острова с 500% от 1 февруари като част от ограниченията, ориентирани към понижаване на огромния бюджетен недостиг на страната.

От десетилетия горивата в Куба се субсидират от държавното управление на страната и са измежду най-евтините в света.

Цената на литър елементарен бензин ще скочи от 25 кубински песос (CUP) (0,20 USD) на 132 CUP (1,10 USD), което е нарастване с 528%, а премиум бензинът ще нарастне от 30 CUP (0,25 USD) на 156 CUP (1,30 USD), което е нарастване с 520%, заяви министърът на финансите и цените Владимир Регейро по държавната телевизия в понеделник.  

В края на предишния месец министърът на стопанската система Алехандро Гил призна, че при дефицит на задгранична валута в страната и при наказателно десетилетно ембарго от страна на Съединени американски щати държавното управление не може повече да си разреши да субсидира горивата.

Повишението има за цел и да запълни разликата в цените, основана от дотацията. Министърът на енергетиката Висенте де ла О Леви съобщи по-рано, че сега цената на горивото се дефинира въз основа на формалния закрепен обменен курс от 24 CUP за $, до момента в който идващите туристи обменят долари по настоящия курс от 120 CUP за зелена валута, който беше въведен от държавното управление през август 2022 година Това им дава незаслужено преимущество, изяснява служителят.

Властите обявиха, че ще бъде основана мрежа от бензиностанции за туристите, които ще бъдат задължени да заплащат за гориво в задгранична валута.

Кубинското държавно управление, което субсидира съвсем всички съществени артикули и услуги в страната, разгласи в края на предишния месец пакет от ограничения, ориентирани към превъзмогване на икономическата рецесия, която изтезава страната. Сред стъпките е нарастване на цените на цигарите, тютюна и главните услуги като полутечен газ, вода, газ, превоз и сила.

Според формалните оценки стопанската система на острова се е свила с 2% през 2023 година, а инфлацията е достигнала 30%.

 През 2021 година кубинската валута стартира внезапно да поевтинява, откакто държавното управление се отхвърли от комплицираната система на две валути. Правителството твърди, че централната банка изследва евентуален нов обменен курс по отношение на щатския $.

Куба е под икономическа обсада на Съединени американски щати от началото на 60-те години на предишния век. Ограниченията бяха облекчени по време на президентството на Барак Обама, само че по-късно още веднъж бяха наложени при ръководството на Доналд Тръмп. През октомври Хавана упрекна Съединени американски щати, че са предизвикали икономическа рецесия в Куба. Санкциите на Вашингтон са довели до сериозен дефицит на храна, гориво и медикаменти на острова, което съгласно кубинското държавно управление води до всеобща емиграция.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР